On-line előadások: Home-office-ban a látássérültek 9.

 Home-office-ban a látássérültek 9.

 A jelen dokumentum a Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete által Home-office-ban a látássérültek címmel elindított minisorozat 9. részén elhangzottak rövid összefoglalóját tartalmazza.

A koronavírus-járvány okán kihirdetett korlátozó intézkedések miatt, a műsort az egyesület Youtube-csatornáján hallgathatták meg az érdeklődők.

A jelen dokumentum tárgyát képező beszélgetésen Miks-Rédai Csaba műsorvezető, valamint a 18. kerületben működő Lámpás Klub képviselői: Pázmány Krisztina, és Juhos Róbert civil szervezők vettek részt.

A műsor elején a civil szervezet munkatársai bemutatkoztak. Ennek keretében vázolták az egyesületbe való bekerülésük körülményeit.

A beszélgetés első részében természetesen szóba kerültek a koronavírus-járvány okán bevezetett korlátozó intézkedések miatt fellépő nehézségek is. Ezek kapcsán a civil szervezők elmondták, hogy a covid-járvány első hullámának kitörését követően, a klubnapokat át kellett helyezni az on-line térbe. Ehhez azonban összehangolt együttműködésre volt szükség az egyesület vezetőségével.

A szervezés több hetet vett igénybe. Első lépésként a Lámpás Klub képviselői számba vették azokat a kommunikációs platformokat, amelyek szóba jöhettek az on-line események megrendezése kapcsán. Ezek közé tartoztak többek között, a Google Meet, és a Zoom nevet viselő kommunikációs platformok, amelyek akadálymentes felületet biztosítanak a látássérültek számára.

Ezután beindult a tényleges szervezés. A rendezvény sorozat megálmodói a klubnapok keretében elsősorban olyan előadásokat kívántak szervezni, amelyek szorosan összekapcsolódnak a látássérültek érdekvédelmével. A civil szervezők példaként említették többek között a jogi kérdésekkel kapcsolatos prezentációt, valamint a digitális eszközök használatát elősegítő interaktív előadást, amelyen a résztvevők feltehették a fenti témakörrel kapcsolatos kérdéseiket.

A klubnapok szervezésével párhuzamosan a 18. kerületi önkormányzattal karöltve folytatódott a járvány által leginkább sújtott idős korosztály támogatása. Ez első sorban a gyógyszerek kiváltásában, és a bevásárlásban történő segítségnyújtást jelentette.

A fent említett tevékenységekben nagy segítséget nyújtott a szervezők részére a Louis Braille Támogató szolgálat.

A nyári hónapokban, a korlátozó intézkedések feloldását követően a civil szervezők a helyi közösségi házban rendeztek a személyes részvételen alapuló programokat. A résztvevők az iránti örömüket fejezték ki, hogy ismét láthatják látássérült sorstársaikat.

A koronavírus-járvány újabb hullámának kitörését követően, az őszi hónapokban ismét át kellett helyezni a klubnapokat az on-line térbe. Az egyesület tagjai tehát a fent említett keretek között emlékeztek meg a fehérbot napjáról. A jeles nap alkalmából látássérült alkotók műveit olvasták fel a szervezők.

A jövőbeni tervek vonatkozásában a műsor vendégei az iránti reményüket fejezték ki, hogy a korona-vírus elleni védőoltás segítségével a 2021-es évben lehetőségük lesz a személyes részvételen alapuló programok megszervezésére.

Végezetül, a résztvevők néhány személyes üzenetet oszthattak meg a hallgatósággal. Ennek keretében a két meghívott civil szervező elsősorban a koronavírus elleni védőoltás beadatásának fontosságát hangsúlyozta. Ezen kívül lényegesnek nevezték, hogy egy látássérült személy kellően nyitott legyen az új ismeretek megszerzésére.

A beszélgetés lezárásaként Miks-Rédai Csaba műsorvezető megköszönte a vendégeknek a részvételt, a hallgatóknak pedig a figyelmet, majd  lezárta a programot.

Pillmann Tünde

Várgesztes, 2021. augusztus 30.