Nyári szemléletformáló programok 2021

 

Nyári szemléletformáló programok 2021

 

Egyesületünk a többségi társadalom részéről, a látássérüléssel kapcsolatos ismeretek hiánya okán kialakuló negatív sztereotípiák pozitív irányba történő megváltoztatása érdekében rendezi meg 2012 óta minden évben „Szem-Lélek-Formálás” című felvilágosító programsorozatát, amelyek a megyében működő tanintézményekben, valamint a nyári napközis táborokban valósulnak meg.

Így történt ez az idei évben is. A 2021-es esztendőben a fent említett rendezvények Csépen, Keréktelekiben, Tárkányban, Ászáron, valamint Ácsteszéren valósultak meg.

Az iskolákkal történő kapcsolatfelvételt követően, a programsorozat előzményeként, lezajlott az érzékenyítő csoport tagjaival a személyre szabott feladatok kijelölése, és megbeszélése, valamint az egyesületünk rendelkezésére álló segédeszközök számbavétele, és karbantartása, végül, de nem utolsó sorban a személyi szállítás vonatkozásában az árajánlatok bekérése is .

Sorstársaink ugyanis a rendezvények helyszíneire autóbusszal érkeztek.

A programok nyitányaként, egyesületünk elnöke, Nagyné Papp Edit átfogó ismereteket adott át a diákok részére a látássérülés fogalmának vonatkozásában. A beszélgetés során szóba került többek között a vakvezetőkutyával való közlekedés módja, valamint bemutatásra kerültek a segítségnyújtás megfelelő formái is. Ezt azért tartottuk fontosnak, mert tapasztalataink szerint a segítségnyújtás gyakran meghiúsul, amennyiben az adott, első sorban verbális úton nyújtott információ értelmezhetetlen a látássérült személyek számára.

Ezt követően a diákok 4 állomáson ismerkedhettek meg a fehérbottal történő közlekedéssel, a beszélő okoseszközök használatával, a mindennapos tevékenységekkel, valamint a Louis Braille által kifejlesztett, úgynevezett pontírással. A színvonalas előadások végén, a diákok a korcsoportok figyelembe vételével előkészített izgalmas feladatok megoldásán keresztül nyerhettek betekintést a látássérült személyek mindennapos küzdelmeibe.

A rendezvények zárása ként, a gyerekek, és tanáraik feltehették az elhangzottakkal kapcsolatos kérdéseiket, amelyek elsősorban a közösségi platformok használatára, a látássérültek rendelkezésére álló sportolási lehetőségekre, valamint a fehérbotos közlekedéssel kapcsolatosan felmerülő nehézségekre terjedtek ki.

A rendezvények lezajlását követően, egyesületünk részéről megtörtént a referencia igazolások bekérése, valamint a programokkal kapcsolatos elszámolások elkészítése.

Köszönetet mondunk az ászári, a csépi, a tárkányi, a kerékteleki, valamint az ácsteszéri Általános Iskola tanárainak, és diákjainak a programokon való részvételt, valamint a sorstársainknak, hogy színvonalas előadásaikkal emelték a rendezvények színvonalát.

Pillmann Tünde

Várgesztes, 2021. szeptember 6.