Foglalkoztatás 2019. ACDC– projektzáró rendezvény

 Foglalkoztatás 2019. ACDC– projektzáró rendezvény

A jelen dokumentum a Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete által Foglalkoztatás 2019 ACDC címmel indított projektzáró rendezvényén elhangzottak rövid összefoglalóját tartalmazza. Az eseményt a civil szervezet Youtube-csatornáján, valamint a Hobbyrádióban hallgathatták meg az érdeklődők.

A műsort Miks-Rédai Csaba vezette, aki a köszöntőjében elmondta, hogy a projekt másfél éven át nyújtott segítséget a közép, és felsőfokú végzettséggel rendelkező látássérült személyeknek a munkaerőpiacon való elhelyezkedésben.

A köszöntőt követően a műsorvezető átadta a szót Fodor Ágnesnek, az egyesület elnökének, aki a projekt létrejöttének körülményeit vázolta részletesen. Ennek keretében kifejtette, hogy a projekt nevében szereplő ACDC nem az azonos néven futó zenekarra utal, hanem a fenti kifejezést elsősorban a HRS szakmában használják. Az említett kifejezésen a munkavállaló erősségein alapuló álláskeresést értik. Az egyesület munkatársainak tapasztalatai szerint a látássérült fiatalok sokféle adottsággal rendelkeznek, és sokfajta állás betöltésére alkalmasak.

A fentiekből kitűnik, hogy a projekt célja tehát a vak, és gyengénlátó fiatalok munkaerőpiacon való elhelyezkedésének elősegítése volt.

A műsor következő részében Gy-Dobos Marian számolt be a fenti facebook-csoport moderálása során általa végzett tevékenységekről. Ennek keretében elmondta, hogy a csoport a koronavírus-járvány kitörésekor fontos kohéziós szerepet töltött be a látássérültek életében, tekintettel arra, hogy a 2020-as évben nem lehetett személyes részvételen alapuló rendezvényeket tartani. Ennek ellenére a fent említett közösségi oldalnak köszönhetően, a vak, és gyengénlátó fiatalok kapcsolatot tudtak tartani egymással.

Gy-Dobos Marian érdekességként megjegyezte azt is, hogy a nagyobb egyetemek, és főiskolák is készítenek kisfilmeket annak érdekében, hogy a végzős hallgatók elhelyezkedését elősegítsék. Az elkészült anyagokat természetesen a fent említett Facebook-csoportba is feltöltik.

Ezután a műsorvezető átadta a szót Házi Tamásnak, aki a projekt keretében általa elvégzett tevékenységeket vázolta a hallgatók részére. Az egyesület munkatársa a fentiekkel kapcsolatosan kifejtette, hogy a projektnek 3 fontos tartópillére volt.

Az első az úgynevezett sikeres látássérültek klubja című programsorozat volt. A fenti projekt keretében olyan vak, és gyengénlátó személyekkel ismerkedhettek meg a felsőfokú tanulmányokat végző gyógypedagógus hallgatók, akik a korábbi években sikeresen elvégezték a főiskolát. Az egykori hallgatók a beszélgetések során megosztották az egyetemi tanulmányaik elvégzése során szerzett tapasztalatokat.

Házi Tamás ugyanakkor sajnálatosnak nevezte azt a körülményt, hogy a koronavírus-járvány 2020-as kitörése után a fent említett eseménysorozatot az egyesület munkatársainak át kellett helyezni az on-line térbe.

A 2. fontos tartópillér a munkaadók részére szervezett szemléletformáló programok lebonyolítása volt, amelyek keretében az egyesület munkatársai bemutatták azokat az akadálymentes szoftvereket, amelyeket a látássérültek használnak a mindennapi életük során.

A harmadik tartópillér egy, a látássérültek álláskeresését elősegítő facebook-csoport létrehozása volt, amelyről részletesen beszámoltam a jelen dokumentum egy korábbi bekezdésében.

Ezt követően Nagy Fruzsina egyesületi munkatárs beszélt a sikeres látássérültek klubja nevű rendezvényről, ahol a jövő gyógypedagógusai részére tartottak szemléletformáló programokat. Ezek elmondása szerint hatalmas élményt jelentettek a számára. Tapasztalatai szerint ugyanis a gyógypedagógus hallgatók nyitottak voltak a fenti programokon való részvételre.

Végül Miks-Rédai Csaba megköszönte mindenkinek a figyelmet, majd lezárta a kerekasztalbeszélgetést.

A projektzáró rendezvény teljes terjedelmében meghallgatható a VGYKE egyesület Youtube-csatornáján.

Várgesztes, 2021. október 28.