On-line előadások: Látásmód szakmai műhely - a 2021. évi paralimpiai játékok

 Látásmód szakmai műhely- a 2021. évi paralimpiai játékok

 Idén 2. alkalommal került megrendezésre az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai kar látássérültek szakcsoportjának szervezésében a Látásmód szakmai műhely című konferencia sorozat következő kerekasztal beszélgetése, amelynek témája a 2021. évi Paralimpiai Játékok voltak.

Az esemény 2021. október 11-én került megtartásra, a Zoom nevű kommunikációs platformon keresztül.

A program vendégei ezúttal Ocelka Róbert látássérült parakerékpáros, és pilótája, Nagy Gergely voltak, akik a Tokioi Paralimpiai Játékokon országúti, valamint pályakerékpáros számokban is rajthoz álltak, és a felkészüléshez szükséges támogatási források hiánya ellenére is több országos rekordot állítottak ffel. A vendégeket Gombás Judit moderátor kérdezte a játékokon tapasztalt élményekről, és a felkészülés körülményeiről.

Ez utóbbival kapcsolatosan a sportolók elmondták, hogy az eltérő napirend miatt számukra komoly nehézséget jelentett az edzések időpontjának összeegyeztetése, ennek ellenére sikeresnek nevezték a közös munkát. A két fiatalember azt is elmondta, hogy közösen kidolgozott edzésterv alapján dolgozik.

Ugyanakkor sajnálatos körülménynek nevezték azt, hogy Magyarországon a parasportolók részére rendelkezésre álló pénzügyi források nem elegendőek a profi sportoláshoz elengedhetetlen eszközök beszerzésére. Ezzel szemben a külföldi országokban az élsport nem válik el a parasporttól. Ez azt jelenti, hogy az éplátású sportolókhoz hasonlóan, a sérült játékosok részére is biztosítják a profi sportoláshoz elengedhetetlen eszközöket, és a beszerzésükhöz szükséges anyagi forrásokat is.

A Paralimpiai Játékokon tapasztaltakkal kapcsolatosan a vendégek elmondták, hogy a program szervezői kedvesen fogadták a résztvevőket, és minden szükséges dologban segítséget nyújtottak a számukra. Ez többek között magában foglalta a játékok helyszínére való eljutást.

A sportolók ugyanakkor fontosnak tartották megjegyezni, hogy az idei évben megrendezett Paralimpiai Játékokra is rányomta bélyegét a koronavírus-járvány. Ez elsősorban abban nyilvánult meg, hogy a mérkőzések helyszínein, valamint a szálláshelyeken is naponta végeztettek koronavírus teszteket a sportolókkal.

A jövőbeni tervekkel kapcsolatosan Ocelka Róbert, és Nagy Gergely elmondta, hogy a Tokioi Paralimpiai Játékokon való részvétel kizárólag egy fontos állomása volt a két sportoló karrierjének. A legfontosabb céljuk a profi sportolói karrier folytatása. Ehhez azonban szükségük lenne a fenti tevékenység végzéséhez elengedhetetlen eszközök beszerzéséhez elengedhetetlen anyagi támogatásra.

A beszélgetést követően, a résztvevők feltehették az elhangzottakkal kapcsolatosan felmerült kérdéseiket, ezután Gombás Judit moderátor megköszönte mindenkinek a részvételt, majd lezárta a beszélgetést.

Pillmann Tünde

Várgesztes, 2021. október 13.