On-line előadások: A vizuális kultúra mindenkié - projektzáró rendezvény

 A vizuális kultúra mindenkié - projektzáró rendezvény

A Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális egyesülete 2021.09.29-én „A vizuális kultúra mindenkié” címmel on-line projektzáró rendezvényt tartott. A programot a civil szervezet youtube-csatornáján, valamint a Hobbyrádióban hallgathatták meg a látássérült érdeklődők.

Az eseményt Bönde Katalin moderátor nyitotta meg, aki expozéjában a projekt legfontosabb célkitűzéseiről beszélt. Ennek keretében elmondta, hogy a program legfontosabb célja az, hogy akadálymentes formában elérhetővé tegye a látássérültek számára a különböző művészeti alkotások narrációját. Így született meg a Vizuális kultúra mindenkié című projekt, amelyet a civil szervezet 2012-ben indított útjára. A programot az EMMI támogatta.

A nyitóbeszédet követően Fodor Ágnes, az egyesület elnöke ragadta magához a mikrofont, aki a projekt létrejöttének körülményeit vázolta. Ennek keretében kifejtette, hogy a kezdeti cél  a narráció népszerűsítése volt, tekintettel arra, hogy tapasztalataik szerint kizárólag kevés látássérült ember számára volt ismert a fenti kifejezés fogalma. Az elnökasszony a fentiekkel kapcsolatosan elmondta, hogy a projektet egy hosszú előkészítő folyamat előzte meg, amelyben az egyesület kötelékében működő Közösség Lámpásai nevű klub civil szervezői oroszlánrészt vállaltak.

Ezután Mészáros Ágnes, az egyesület alelnöke vette át a szót, aki a program megvalósításának körülményeiről beszélt. Ezzel kapcsolatosan elmondta, hogy az idei, és a tavalyi évben a vírushelyzet miatt bevezetett korlátozó intézkedések nem tették lehetővé a személyes részvételen alapuló rendezvények megtartását. Ezért a narrált előadásokat, a klubfoglalkozásokhoz hasonlóan át kellett helyezni az on-line térbe.

A fent említett előadások közül az alelnök asszony külön kiemelte a Luxembourg grófja című darabot, ami meglehetősen népszerű volt a látássérült hallgatóság körében.

Ezt követően „A vizuális kultúra mindenkié” című projektzáró műsor iránt érdeklődő hallgatók egy rövid részletet hallgathattak meg a fent említett darabból.

A program következő részében Bönde Katalin Petneházi Emőkével, az Akku egyesület elnökével beszélgetett, aki az általa képviselt civil szervezet által nyújtott legfontosabb szolgáltatásokat vázolta. Ennek keretében elmondta, hogy a közelmúltban a Pesti Magyar Színház darabjainak narrációja mellett a különböző képzőművészeti alkotások narrációjára is sor került. Ezeket a VGYKE egyesület munkatársai a heti rendszerességgel megjelenő hírlevélben írásos formában tették közzé. A fent említett narrációkat a későbbiekben az MVGYOSZ is átvette, és feltöltötték azokat a jövő kilátásai honlapra.

A műsor utolsó részében Kollárszky Boglárka, az egyesület egyik közösségi civil szervezője beszélt a korlátozó intézkedések feloldását követően megtartott szabadidős programokról. Az egyesület munkatársa a fent említett rendezvények közül külön kiemelte a Szentendrei Skanzenben, valamint a fővárosi Állat és Növénykertben tett látogatásokat, amelyek keretében a látássérült érdeklődők tárlatvezetés keretében tekinthették meg a fent említett intézmények látnivalóit.

Az esemény zárása ként, Mészáros Ágnes alelnök a projekttel kapcsolatos jövőbeni terveket vázolta. A fentiek vonatkozásában elmondta, hogy a korábbi évek sikereire való tekintettel a jövőben is folytatni kívánják a „Vizuális kultúra mindenkié” című programsorozatot. Ehhez várják a látássérült sorstársak ötleteit.

Ezután Bönde Katalin moderátor megköszönte mindenkinek a figyelmet, majd lezárta a programot.

A műsor teljes terjedelmében megtekinthető a VGYKE-Egyesület youtube-csatornáján.

Pillmann Tünde

Várgesztes, 2021.10.07.