A MÁV honlapjának tesztelése

Bevezetés

A jelen dokumentumban a MÁV internetes oldalának használatát mutatom be részletesen. Tudvalevő, hogy a fent említett honlap használata korábban külső segítség igénybevétele nélkül szinte lehetetlen volt a látássérült emberek számára.

A tavalyi év végén azonban az oldal egy új,  akadálymentes felületet kapott, amelyet immár a vak, és gyengénlátó emberek is tudnak használni.

Figyelem! A tesztelés Windows 10 operációs rendszer alatt, és a Jaws 2022 képernyőolvasó  használatával zajlott.

Kellemes olvasást kívánok mindenkinek! 

A honlap felépítése

A MÁV-START ZRT megújult internetes felülete négy részre osztható, ezek az alábbiak: fejléc, navigációs sáv, az oldal tényleges tartalmának prezentálására szolgáló felület, valamint a lábléc.

A fejlécben található többek között az internetes felülethez kapcsolódó újdonságok listája, valamint a tartalom prezentáló részre történő ugrást lehetővé tevő gomb.

A tartalom prezentáló részben válik lehetővé számunkra az oldalon történő regisztráció, és a jegyvásárlás is.

A navigációs sáv segítségével a MÁV-START ZRT külső oldalaira, valamint a kezdőlapra juthatunk el, az oldalba ágyazott linkek aktiválásával.

A láblécben nyílik lehetőségünk a MÁV-START ZRT hírlevelére történő feliratkozásra.

A regisztráció menete

A művelet megkezdéséhez elsőként látogassunk el a jegy.mav.hu honlapra. Az oldal betöltődését követően, magyar, és angol nyelven néhány hír tárul elénk, egy- egy felugró ablak formájában, amelyek egyes felhasználók számára zavaróak lehetnek, azonban ezeket könnyen átugorhatjuk, a rendben gomb megnyomásával.

A felugró ablakok eltüntetése után lépjünk a Bejelentkezés/ Regisztráció lapfülre, ami után a bezárva szöveg hangzik el a Jaws képernyőolvasó szoftver részéről. A lapfül megnyitásához nyomjuk le az enter billentyűt.

A betöltődő oldalon válasszuk a Regisztráció menüpontot. A művelet lebonyolításához ki kell töltenünk egy űrlapot, amelyen meg kell adnunk e-mail címünket, vezeték, és keresztnevünket, valamint egy, a felület használata során alkalmazandó jelszót, amelynek legalább 8 karakterből kell állnia. Ezt követően megadhatjuk a számlázási adatainkat is, ez azonban nem kötelező. Végül, de nem utolsó sorban, el kell fogadnunk az adatkezelési feltételeket, és a használati irányelveket egy –egy jelölőnégyzet bejelölésével. Amennyiben minden szükséges mezőt kitöltöttünk, és a fenti feltételeket elfogadtunk, akkor a művelet befejezéséhez kattintsunk a regisztráció gombra.

Ezt követően egy, a regisztráció aktiválására szolgáló elektronikus levél érkezik az általunk megadott e-mail címre. A benne szereplő linkre történő kattintással véglegesíthetjük a regisztrációt.

Jegyvásárlás

Ahhoz, hogy a MÁV-START ZRT honlapján lehetővé váljon számunkra a jegyvásárlás, be kell jelentkeznünk a regisztráció során megadott adatainkkal(e-mail cím, jelszó), majd az enter billentyűvel aktiválnunk kell a bejelentkezés gombot. Ezt követően kattintsunk a jegyvásárlás lapfülre. Az elénk táruló űrlapon meg kell adnunk a vásárláshoz szükséges adatokat. Ez magában foglalja az indulás, és érkezés helyét, az utazás időpontját, valamint a jegyhez kapcsolódó kedvezményt. Figyelem! Ha az utazás dátumát nem módosítjuk, akkor az utazás dátuma a vásárláskor aktuális nap lesz.

Ezt követően navigáljunk az oldalon az utasok, és kedvezmények menüpontra, ahol annak beállítása válik lehetővé, hogy hány utasnak kívánunk jegyet vásárolni, és milyen kedvezményeket szeretnénk beállítani az adott jegyhez. A már meglévő utasokhoz a plusz utas felvétele gomb kiválasztásával vehetünk fel újakat.

A következő lépésben az utasok születési dátumát adhatjuk meg.

Ezt követően beállíthatjuk az általunk igénybe venni kívánt kedvezmény típusát. Ehhez a listában meg kell keresni annak az utasnak a sorszámát, akihez kedvezményt szeretnénk beállítani, majd aktiváljuk a kedvezmény menüpontot, ahol további két lapfület találunk. Ezek a kedvezmény, és a belföldi kedvezmények nevet kapták. Az oldalon alapértelmezés szerint a belföldi kedvezményhez kapcsolódó lapfül az aktív. A kedvezmény típus kiválasztásához nyomjunk entert a fent említett lapfülön. Ezt követően egy, az oldalon fellelhető kereső mezőbe írjuk be a vak szót, majd aktiváljuk a keresés gombot. Ekkor a fenti szóra 3 találat tárul elénk, ahol kiválaszthatjuk a számunkra megfelelőt, majd a kedvezményt a kedvezmény mentése gomb aktiválásával menthetjük el.

Amennyiben az adott utashoz további kedvezményeket szeretnénk felvenni, megtehetjük azt a fent vázolt módszerrel. A kedvezményeket az x számú kedvezmény mentése gombbal hagyhatjuk jóvá ( az x a kedvezmények számát jelöli). Ha minden, az utasokhoz kapcsolódó adatot megadtunk, akkor aktiváljuk az utasok és kedvezmények mentése gombot. A jegyvásárlási folyamat követése gomb aktiválásával nyomon követhetjük, hogy hol tartunk a fent említett művelet lebonyolításában. Ha tovább szeretnénk folytatni a vásárlás folyamatát, akkor nyomjunk entert a jegyvásárlási folyamat folytatása gombra. Ha helyfoglalást igénylő vonatot választottunk ki, akkor az oldalon megtalálható jelölőnégyzetek bejelölésével adhatjuk meg a helyfoglalási paramétereket. Alapértelmezetten az automatikus helyfoglalás lehetősége az aktív. Ha befejeztük a helyfoglalási paraméterek megadását, akkor aktiváljuk a tovább gombot.

Ekkor a kosár menüpontra jutunk, ahol  ellenőrizhetjük a jegyhez kapcsolódó adatokat, amelyeket a vásárlás során megadtunk. Ha az adatok vonatkozásában mindent rendben találtunk, akkor navigáljunk a számlázási adatok címsorra a h billentyű megnyomásával. Ha a regisztráció során nem adtunk meg számlázási adatokat, akkor az új számlázási adatok hozzáadása gomb aktiválásával kezdeményezhetjük azt. Ha már rendelkezünk számlázási adatokkal, akkor a különböző jelölőnégyzetek bejelölésével adhatjuk meg a fizetéshez kapcsolódó adatokat.

A szükséges paraméterek megadását követően a jegyek tartalmát ellenőriztem gomb aktiválásával a fizetés lebonyolításához kapcsolódó űrlapra juthatunk, ahol felvehetjük a használatunkban lévő bankkártyát, vagy, ha azt korábban már megtetjük, akkor egy jelölőnégyzet segítségével kiválaszthatjuk azt a bankkártyát, amivel a fizetési tranzakciót le szeretnék bonyolítani. A kártya kiválasztását követően a Simple fizetési rendszer felületére juthatunk, ahol lebonyolíthatjuk a fent említett tarnzakciót. Sikeres fizetés esetén a megvásárolt jegyet pdf formátumban letölthetjük, de a regisztráció során megadott e-mail címre is elküldik azt a MÁV-START ZRT munkatársai.

Zárszó

Bízom abban, hogy a jelen dokumentummal hozzájárultam aMÁV-START ZRT akadálymentes internetes oldalán történő sikeres jegyvásárláshoz. Amennyiben a leírtakkal kapcsolatban kérdés merül fel, akkor keressenek az egyesület irodájában megadott elérhetőségek valamelyikén, vagy a jegy.mav.hu honlapon keressék meg az Akadálymentes útmutató látássérülteknek című hivatkozást, amely sok hasznos információt tartalmaz a fenti honlap használatával kapcsolatosan.

Pillmann Tünde

Várgesztes, 2022. február 9.