Lírikus vallomások a költészet napján

 Lírikus vallomások a költészet napján

2022. április 11.én, a magyar költészet napján egy rendhagyó összeállítás jelent meg az MVGYOSZ Youtube-csatornáján, amelyben a Hangoskönyvtár önkéntes felolvasói osztották meg gondolataikat a hallgatósággal azzal kapcsolatban, hogy mit jelent a számukra egy-egy ikonikus irodalmi alkotás felolvasása. A jelen dokumentuma fenti videó alapján készült. 

Mielőtt azonban a konkrét összeállításban foglaltak részletezésére sor kerülne, fontosnak tartom megemlíteni, hogy az MVGYOSZ a tavalyi évben is egy különleges összeállítással kedveskedett az irodalom iránt érdeklődő látássérült hallgatóknak. 2021-ben, a magyar költészet napján ugyanis a Volt egyszer egy antológia címmel 1997-ben kiadott verseskötet felújított változatából készült zenés összeállítás került fel az MVGYOSZ Youtube-csatornájára. Az összeállítás elkészítésében látássérült sorstársak is közreműködtek. 

Az idei esztendőben a magyar költészet napjához kapcsolódó megemlékezést Dr. Nagy Sándor, az MVGYOSZ elnöke nyitotta meg. Az elnök az expozéjában kiemelt fontosságúnak nevezte a látássérültek könyvekhez történő hozzájutásának elősegítését. A fenti cél elérése érdekében hozta létre az említett civil szervezet a braille, és a hangoskönyvtárat, amely szolgáltatások rendkívül népszerűek a vak, és gyengénlátó emberek körében. 

Dr. Nagy Sándor ezzel kapcsolatosan megemlítette azt is, hogy a két könyvtár állománya folyamatosan bővül. 

A fentiek mellett az elnök kiemelte, hogy az MVGYOSZ segítséget nyújt a közoktatásban résztvevő látássérült tanulók számára a tankönyvek adaptálásában. 

A műsor következő részében az MVGYOSZ hangoskönyvtárának önkéntes felolvasói osztották meg lírikus gondolataikat a felolvasás élményével kapcsolatosan. 

Az önkéntesek hangsúlyozták, hogy számukra nagy örömöt jelent az a körülmény, hogy a hangjuk által olyan emberekhez jutnak el az ikonikus irodalmi alkotások, akik számára nehézséget jelent a művek elolvasása. Ezen kívül kiemelték azt is, hogy a felolvasással néhány órára kiléphetnek a hétköznapok rohanó világából. 

A rövid monológok között humoros, és meghökkentő szemelvények hangzottak el Linn Skaber Ma négykézláb akarok járni Északi felnőtt monológok című művéből. 

Az összeállítás végén ismét elhangzott azoknak az önkénteseknek a neve, akik a hangoskönyvek felolvasásával segítik az MVGYOSZ munkáját. 

Az ünnepi műsor teljes terjedelemben meghallgatható az MVGYOSZ youtube-csatornáján. 

Pillmann Tünde

Várgesztes, 2022. április 14.