Lélekbonbonok április

 

Lélekbonbonok április

 

2023. április 20-án, a Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesületének szervezésében lezajlott a Lélekbonbonok című programsorozat áprilisi alkalma. Az eseménysorozat ötlete ˛2020-ban, a Covid-járvány kitörése idején született meg.

A programot Nemes-Nagy Tünde, a Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesületének elnöke nyitotta meg, aki a köszöntőjében felhívta a figyelmet az általa képviselt civil szervezet koordinálásában a jövőben megrendezésre kerülő on-line eseményekre. Az elnök asszony példaként említette az Almaórák című rendezvényt, amely a látássérültek számára igyekszik elősegíteni a beszélő okos eszközök használatát. A május 25-én megrendezésre kerülő esemény vendége Tánczos István lesz, aki az úgynevezett okos hangszórókkal ismerteti majd meg a jelentkezőket.

Nemes-Nagy Tünde, a közeljövőben megrendezésre kerülő on-line programok közül megemlítette még a Lélekbonbonok című eseménysorozat májusi alkalmát, ami május 11-én kerül majd lebonyolításra. A program előadója Damkó Pál, az egyesület egyik munkatársa lesz.

A fent említett rendezvényekre az esemény napján délig, a latasserultek@vakegy.hu e-mailcímen jelentkezhetnek az érdeklődők.

Az expozét követően, Nemes-Nagy Tünde átadta a szót a rendezvény előadójának: Németi Évának, aki az általa képviselt civil szervezet működését mutatta be a hallgatóknak, amely a Fény túlsó oldalán, Látássérültek Regionális Közhasznú Egyesülete nevet viseli. Az elnökasszony, ezt megelőzően ismertette az érdeklődőkkel a szakmai önéletrajzát.

Ennek keretében elmondta, hogy 1983-ban született, és 23 éves koráig Fehérváron élt. Iskoláit integráltan végezte, mivel a látását felnőtt korában veszítette el, egy baleset következtében történt retinaleválás miatt.

Ekkor került kapcsolatba a LÁRKE Egyesülettel, ahol intenzív rehabilitációs tanfolyamon vett részt.

A fent említett civil szervezettel 7 év kihagyás után, 2017-ben került ismét kapcsolatba, ekkor szociális asszisztensként tevékenykedett. Ennek keretében kulturális programokat szervezett az egyesület tagjai részére.

2020 nyarától a civil szervezet elnöki tisztségét tölti be. Munkáját két elnökségi tag segíti.

A civil szervezet jelenleg 9 látássérült sorstárs részére biztosít munkalehetőséget, rehabilitációs foglalkoztatás keretében.

Az előadása 2. részében az elnök asszony beszélt az egyesület által biztosított legfontosabb szolgáltatásokról. Ezek között említette sok más mellett a látássérültek érdekeinek védelmét, az oktatási intézmények tanulói részére megszervezésre kerülő szemléletformáló programokat, az okos eszközök használatának elsajátítását, az akadálymentesítést, az ügyintézést, valamint a vakvezetőkutya igénylésének elősegítését.

A nehézségekről szólva Németi Éva említést tett arról, hogy komoly gondot okoz számukra a tagok aktiválása. A fenti problémát a fiatal korosztály célzó kulturális programokkal kívánják orvosolni. Ezek közé tartozik sok más mellett az okosklub, és a nyári szalonnasütés is.

Az elnök asszony, az előadása végén beszélt a jövőben megvalósítandó célokról is. Mivel tapasztalatai szerint a technika fejlődésével a Braille írás egyre inkább háttérbe szorul a látássérültek körében, lényegesnek tartja a pontírás népszerűsítését.

Az előadás végén a résztvevők feltehették az elhangzottakkal kapcsolatban felmerült kérdéseiket, majd Barkó-Szabó Judit moderátor lezárta a beszélgetést.

Pillmann Tünde

Várgesztes, 2023. április 20.