Visor - A Jaws frissítése, és a face ID beállítása

 

Visor - A Jaws frissítése, és a face ID beállítása

 

A jelen dokumentum az Alkosoft Nonprofit BT által Visor néven elindított podcastsorozat legújabb adásában elhangzottak rövid összefoglalóját tartalmazza. Az adás állandó műsorvezetője, Görcsi Krisztián ezúttal a Jaws for Windows nevet viselő képernyőolvasó szoftver legfrissebb újdonságaival, és a face ID beállításával ismertette meg a hallgatókat.

A Jaws for Windows frissítésének telepítéséhez elsőként nyissuk meg a fent említett képernyőolvasó szoftver beállításait az Insert + j billentyű kombinációval,majd lépjünk a súgó elemre, és aktiváljuk azt az Enter billentyű segítségével. A felbukkanó képernyőn pedig válasszuk a Frissítések keresése opciót. Ekkor a képernyőolvasó szoftver bejelenti, hogy milyen frissítések érhetőek el a fent említett applikációhoz. A telepítés folyamata a hozzá tartozó jelölőnégyzet bejelölésével, majd a Telepítés gomb aktiválásával kezdhető el.

Következő lépésként fogadjuk el a licensz szerződés feltételeit, és lépjünk ismét a Tovább gombra. A telepítés folyamatáról természetesen szóban is tájékoztat minket a Jaws for Windows képernyőolvasó szoftver. Ezt követően, a változtatások életbeléptetéséhez indítsuk újra a számítógépet.

Fontos tudni, hogy az applikáció legfrissebb újdonságai közé tartozik a Word elnevezésű szövegszerkesztő, valamint a a Google chrome nevet viselő böngésző program támogatása. A podcastsorozat keretében Görcsi Krisztián több érdekes újdonságot is bemutatott a hallgatóknak. Ezek közé tartozott sok más mellett a hangkártyák közti váltás, valamint más hangok hangerejének elhalkításának lehetősége is.

A hangkártyák közti váltáshoz elsőként nyissuk meg a Jaws beállításait az Insert + j billentyű kombinációval, majd a nyíl billentyűkkel lépjünk az eszközök almenüre, és válasszuk a hangkártyák opciót, majd a felbukkanó képernyőn válasszuk ki a használni kívánt hangkártyát.

Más hangok hangerejének elhalkításához nyomjuk meg az Insert + szóköz billentyű kombinációt, majd a d billentyűt, ekkor a Jaws a más hangok elhalkítása üzenetet jelenti be. Ez a funkció a feliratos filmek nézésekor lehet fontos. Ekkor ugyanis a képernyőolvasó szoftver a film hangsávját elhalkítja, míg a képernyőn megjelenő feliratot hangosan felolvassa.

Az adás 2. részében Görcsi Krisztián a face ID beállításának mikéntjét mutatta be a hallgatóknak. Ehhez az iPhone készülékünk Beállítások alkalmazásán belül keressük meg a face ID, és jelkód lehetőséget. A felbukkanó képernyőn adjuk meg a 4 jegyű jelkódunkat, és válasszuk az ok gombot. Ezután aktiváljuk a face ID beállítása lehetőséget. Itt elsőként meg kell adnunk, hogy milyen műveletek elvégzéséhez szeretnénk a face ID-t alkalmazni. A lehetőségek közé tartozik sok más mellett a készülék feloldása, valamint az App Store áruházban történő fizetés lehetősége is. Az alkalmazni kívánt műveleteket egy ujjas dupla koppintással állíthatjuk be.

Ezután válasszuk a Tovább gombot. Ekkor egy értesítés hangzik el a face ID beállításának módjáról. Ennek meghallgatását követően aktiváljuk az értem gombot.

Következő lépésként fordítsuk magunk felé a készülék kameráját, majd forgassuk körkörösen a fejünket, a Voiceover által adott utasításoknak megfelelően. A művelet végeztével pedig válasszuk a kész gombot.

A hangosbemutató után, Görcsi Krisztián megköszönte a figyelmet, majd elköszönt a hallgatóktól.

Az adás teljes terjedelembe meghallgatható az Alkosoft Nonprofit BT Youtube-csatornáján, és az ismert podcast szolgáltatóknál.

Pillmann Tünde

Várgesztes, 2023. április 12.