Együtt a jövőnkért - Fókuszban az akadálymentesítés

 

Együtt a jövőnkért december – Fókuszban az akadálymentes videójátékok

 

2023. december 13-án az MVGYOSZ szervezésében lezajlott az Együtt a jövőnkért című konferenciasorozat idei utolsó alkalma. A rendezvényt a Google Meet nevet viselő kommunikációs platform meetingekre optimalizált felületén tartották meg 30 fő részvételével.

Az esemény elején Puskás Anett, az MVGYOSZ ifjúsági referense üdvözölte a résztvevőket, aki megköszönte a kerekasztalbeszélgetés sorozat szervezőinek az egész éves munkáját. Ennek során külön kiemelte Móni Imola gyógypedagógus érdemeit, aki a konferenciasorozat fennállása óta nyújt komoly segítséget a rendezvények problémamentes lebonyolításában.

Ezután az ifjúsági referens ismertette a kerekasztalbeszélgetés rövid tematikáját. Ennek keretében elmondta, hogy a programot teljes egészében az akadálymentes videójátékokkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalóknak szentelik.

Az eseményt Velegi Dorottya, az MVGYOSZ szakmai vezetője nyitotta meg, aki a beszédében a látássérült emberek integrációjának fontosságát emelte ki. Véleménye szerint ebben fontos mérföldkövet jelenthet a videójátékok kifejlesztése. Ezzel ugyanis álláspontja szerint olyan közeget lehet teremteni a látó, és a látássérült emberek között, amivel könnyebbé válik a kapcsolatteremtés folyamata.

A program első prezentációját Pásztor Tibor tartotta, aki az előadása első részében a videójátékok megjelenésének rövid történetét ismertette. Ezzel kapcsolatosan elmondta, hogy a játékok kifejlesztése a 80-as évek végére tehető. Ekkor azonban ezeket kizárólag a látó emberek játszhatták, mivel akkoriban a videójátékok még nem rendelkeztek beépített képernyőolvasó szoftverrel.

A videójátékok kifejlesztésében komoly mérföldkövet jelentettek a 2020-as évek. Ekkor kezdődött el a konkrét akadálymentesítés folyamata ezen a területen is. Ezen a videójátékokba implantált képernyőolvasó szoftverek megjelenését kell érteni.

A prezentációja második részében Pásztor Tibor a videójátékok akadálymentesítésének legfontosabb kritériumait ismertette.

A gyengénlátók számára fontos lehet a kontrasztok elkülönítése, valamint lényeges a szöveg méretezhetősége is.

A vak emberek számára a beépített képernyőolvasó szoftverek megléte jelenthet fontos segítséget. A videójátékok gyártói igyekeznek minden fogyatékkal élő ember számára kedvező feltételeket teremteni ahhoz, hogy ők is kipróbálhassák az általuk fejlesztett programokat.

Pásztor Tibor a vak emberek számára az audiójátékok használatát ajánlotta.

A kerekasztalbeszélgetés második előadását Bukta Bence, a Hermina Egyesület elnöke tartotta, aki a videójátékok beszerzésének módját ismertette. Ennek keretében elmondta, hogy ezek a játékok jelenleg 150, és 200000 forint között vásárolhatóak meg. Erre több on-line áruház is rendelkezésünkre áll, ezek internetes felületei azonban nem minden esetben felelnek meg az akadálymentesítés feltételeinek.

Ezután az előadó néhány olyan áruházat emelt ki, ahol a látássérült emberek is megvásárolhatják a beszerezni kívánt videójátékokat.

A Microsoft Store megtalálható a Windows 10 nevet viselő operációs rendszert futtató számítógépeken. Az áruház felülete teljes mértékben akadálymentesnek tekinthető.

A másik áruház az Epic games nevet viseli, ahol a látássérültek könnyen megvásárolhatják a beszerezni kívánt videójátékokat. Ez egy internetes felülettel rendelkezik, ami teljes mértékben megfelel az akadálymentesség feltételeinek.

Bukta Bence a gyengénlátó embereknek a videó, míg a vak személyeknek az audió játékokat ajánlotta.

Az esemény harmadik előadását Zsótér László tartotta, aki az úgynevezett virtuális valóság fogalmáról beszélt. Ez egy olyan technológiát jelent, aminek keretében a felhasználó testközelből átélheti a játék élményét. Ez egy virtuális szemüvegen keresztül valósulhat meg. Ezt a vizuális élmények miatt kifejezetten a gyengénlátó embereknek érdemes játszani. Ezek jelenleg 200000 forintért vásárolhatók meg.

A prezentációkat követően, a résztvevők feltehették az elhangzottakkal kapcsolatosan felmerült kérdéseiket, majd Puskás Anett ifjúsági referens kellemes ünnepeket kívánt a résztvevőknek, és lezárta a kerekasztalbeszélgetést.

Pillmann Tünde

Várgesztes, 2023. december 13.