Megszűnik a gmail html felülete

 Megszűnik a gmail html felülete

 A jelen dokumentum a Siketvakok Országos Egyesületének videója alapján készült, amelyben Csák Attila műsorvezető azt mutatta be, hogy hogyan válthatjuk ki a gmail nevet viselő levelező rendszer html felületét. A fenti szolgáltatás ugyanis 2024 januárjától már nem lesz elérhető, így sok látássérült felhasználó kerülhet nehéz helyzetbe.

Az adás első részében a műsorvezető bemutatta, hogy hogyan használhatjuk a gmail nevű levelező rendszer normál felületét. Ehhez keressük fel a számítógépünkre telepített böngésző program segítségével a gmail.com webcímet, és a betöltődő oldalon válasszuk a Normál nézet betöltése gombot.

Mielőtt azonban a fent említett verziót használatba vennénk, érdemes néhány beállítást elvégezni. Ehhez az oldal betöltését követően válasszuk a Beállítások lehetőséget. Ahhoz, hogy a beszélgetések külön ablakban jelenjenek meg vegyük ki a jelölést a Beszélgetés nézet megjelenítése jelölőnégyzetből a Szóköz gomb megnyomásával.

Az asztali értesítések bekapcsolásával egy üzenet jelenik meg az asztalon, amely tájékoztat minket arról, hogy egy új elektronikus levelünk érkezett. Ehhez az Asztali értesítések bekapcsolása opciót kell választani.

Ahhoz, hogy a gombok címkéjének tartalma szövegesen is megjelenjen, a címkézés nézetben válasszuk a szöveges jelölőnégyzetet, és jelöljük be azt a Szóköz gombbal.

A látássérült felhasználóknak érdemes bekapcsolni a gyorsbillentyűk használatát. Ehhez a beállításokban keressük meg a fenti lehetőséget, majd nyomjunk Entert az Engedélyezés gombon állva.

Az aláírás megadásához válasszuk az Aláírás lehetőséget, majd adjuk meg annak szövegét, és aktiváljuk az Ok gombot.

Ha végeztünk a beállítások elvégzésével, válasszuk a Beállítások mentése gombot.

A felület optimális használatához érdemes kikapcsolni a Jaws kurzort az Insert + szóköz billentyűkombinációval. Ezután az oldal elemei között a nyílbillentyűkkel navigálhatunk. Egy beérkezett üzenetet az Enter gombbal nyithatunk meg. A levél elolvasásához kapcsoljuk be a Jaws kurzort. A levél bezárásához nyomjuk meg az Escape gombot.

Ahhoz, hogy egy levél csatolmányát le tudjuk menteni, nyissuk meg az adott üzenetet az Enter gomb megnyomásával, majd válasszuk a melléklet letöltése opciót. Ekkor a csatolmány a Letöltések mappába kerül elmentésre.

Egy új levél megírását a c betű megnyomásával kezdeményezhetjük. A megjelenő ablakban adjuk meg  a levél címzettjét, a tárgyat, és az üzenet szövegét, majd a Control + Enter billentyűkombinációval küldjük el az e-mailt.

Egy melléklet küldéséhez a levél paramétereinek megadását követően válasszuk a melléklet csatolása lehetőséget, és keressük meg a csatolni kívánt dokumentumot. A levelet a Control + Enter billentyűkombinációval küldhetjük el.

Válasz írásához nyomjuk meg az r betűt, majd adjuk meg a címzettet, és a fenti bekezdésben foglaltak szerint küldjük el az e-mailt.

Egy üzenet továbbításához elsőként nyomjuk meg az f billentyűt, és adjuk meg a levél címzettjét, majd küldjük el az üzenetet.

A műsor második részében Csák Attila a Mozilla Thunderbird nevet viselő levelező kliens használatát mutatta be.

A program letöltése a thunderbird.net honlapon keresztül történik. Ehhez a betöltődő oldalon válasszuk a Download gombot. A fájl a Letöltések mappában kerül elmentésre.

A telepítés megkezdéséhez nyissuk meg a fájlt, majd fogadjuk el a licenszszerződést az I agree lehetőség választásával. Ezután aktiváljuk a Tovább gombot.

A következő lépésben ki kell választani a használat nyelvét, itt a Hungary lehetőséget kell aktiválni. Ezután ismét válasszuk a Tovább, majd a Setup gombot. A telepítési folyamat befejeztéről természetesen szóban is tájékoztat minket a Jaws for Windows nevet viselő képernyőolvasó szoftver.

A műveletet követően a program parancsikonja a számítógépünk asztalán is megjelenik. Az alkalmazás elindítását követően lehetőségünk van egy postafiók hozzáadására. A betöltődő oldalon adjuk meg a már létező postafiókunk adatait úgy mint: e-mail cím, a hozzá tartozó jelszó, és a felhasználó név. Az űrlap kitöltése után válasszuk a Kész gombot.

Ekkor megjelenik a beérkező levelek listája. Egy levél elolvasásához a levélen állva nyomjuk meg az Enter billentyűt. Az üzenet bezárásához nyomjuk meg az Escape gombot.

Egy új levél írásához nyomjuk meg a Control + n billentyűkombinációt. Ezután adjuk meg a levél címzettjét, a tárgyat, és az üzenet szövegét, majd a Control + Enter billentyűkombinációval küldjük el az e-mailt.

Ha  a levélhez mellékletet is szeretnénk csatolni, akkor a melléklet almenüben válasszuk a Csatolás opciót, és válasszuk ki a csatolni kívánt fájl helyét.

Egy melléklet letöltéséhez a Fájl menüben válasszuk a Van melléklet opciót, majd adjuk meg a fájl helyét, és válasszuk a Mentés gombot.

Válasz írásához a Fájl menüben aktiváljuk a válasz lehetőséget, majd adjuk meg az üzenet szövegét, és a Control + Enter billentyűkombinációval küldjük el a levelet.

A hangosbemutató után Csák Attila megköszönte mindenkinek a figyelmet, és elköszönt a hallgatóktól.

A videó teljes terjedelmében meghallgatható a Siketvakok Országos Egyesületének Youtube-csatornáján.

Pillmann Tünde

Várgesztes, 2023. december 11.