Órabemutató 2. rész

 

Órabemutató 2. rész


A jelen dokumentum az Alkosoft Nonprofit BT által Visor néven elindított podcastsorozat legutóbbi adásában elhangzottak rövid összefoglalóját tartalmazza, amiben Görcsi Krisztián folytatta a látássérült emberek számára kifejlesztett órák használatának bemutatását.

Hunóra, az első magyarul beszélő karóra: a készülék bőr, fém, és rugós szíjjal is kapható. Az óra 2 gombelemmel működtethető, amiknek cseréjét az órás végzi. Ehhez azonban feltétlenül szükséges a készülékhez kapott rajz megléte, ellenkező esetben a felhasználót jelentős mértékű kár érheti.

Az óra analóg számlappal is rendelkezik, ami a gyengénlátó emberek számára jelenthet fontos segítséget. Az analóg óra beállítása a készülék középső gombjával valósul meg.

Az eszköz képes a pontos idő, és a dátum bejelentésére, valamint ébresztőfunkcióval is rendelkezik. A fenti paraméterek testreszabása az óra alsó gombjának többszöri megnyomásával lehetséges. Az értékeket az óra legfelső gombjával állíthatjuk be. A beállítás tényét egy csippanó hang jelzi a számunkra.

HVMN tapintható karóra: a készülék braille írással ellátott számlappal rendelkezik. Az eszközt bőrszíjjal vásárolhatjuk meg. Az órát érdemes felhúzni annak érdekében, hogy a készülék megfelelően működjön. A fent említett művelet az eszköz tekerőjének az óramutató járásával ellentétes irányba történő forgatásával valósulhat meg. Ez azonban nem haladhatja meg a 20 fordulatszámot, ellenkező esetben az eszközben lévő rugó elromlik ,ezáltal az óra nem fog megfelelően működni. A készülék nagymutatója az órát, míg a kicsi a percet mutatja meg a számunkra. A 3, a 6, és a 9 órát 2, míg a 12 órát 3 pont jelzi. A pontos idő leolvasását megelőzően nyissuk fel az eszköz fedelét. Ehhez a fent említett mélyedésbe nyomjuk be az ujjunkat, ekkor felnyílik az óra fedele.

Mágneses tapintható karóra: az eszköz bőrszíjjal vásárolható meg. A készülékben két golyó kapott helyet. Ezzel kapcsolatosan fontos tudni, hogy a külső golyó az órát, míg a belső a percet jelzi a számunkra. A 12 órát egy háromszög, míg a 3, a 6, és a 9 órát egy hosszú vonal mutatja meg. A pontos idő beállítása az eszközön található gomb kihúzását követően valósulhat meg. Az óra, a többi bemutatott eszközhöz hasonlóan elemmel működtethető, aminek a cseréjét az órás végzi.

A hangosbemutatót követően Görcsi Krisztián műsorvezető megköszönte a hallgatóknak a figyelmet, majd lezárta az adást.

A műsor teljes terjedelmében meghallgatható, és letölthető az ismert podcast szolgáltatóknál, és az Alkosoft Nonprofit BT Youtube- csatornáján.

Pillmann Tünde

Várgesztes, 2023. október 18.