Vendégváró - beszélgetés Szepesi Richárd rockzenésszel

 

Vendégváró – beszélgetés Szepesi Rihárd rockzenésszel

 

A jelen dokumentum a Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete által a Covid-járvány kitörésekor elindított Vendégváró című műsorának legújabb adásában elhangzottak alapján készült. Bönde Katalin szerkesztő műsorvezető vendége ezúttal Szepesi Richárd rockzenész volt.

A beszélgetést az adás készítői a zenész által komponált zenei darabokkal színesítették.

Szepesi Richárd, az adás első részében a látássérültté válásának körülményeit, valamint az általános iskolai tanulmányaival kapcsolatos legfontosabb információkat vázolta. Ennek keretében elmondta, hogy születése után veszítette el a látását. Alapfokú tanulmányait a Vakok Általános Iskolájában végezte el. Itt kezdett ismerkedni a zenével. Ez elsősorban a furulyán, valamint a zongorán való muzsikálást jelentette. Egy konfliktus miatt később átkerült a Szent István Zeneművészeti iskolába, ahol folytatta zenei tanulmányait.

A műsor következő részében a zeneszerző a rockzenével való kapcsolatáról beszélt. Ennek keretében elmondta, hogy a nevelő apja ismertette meg a fent említett  zenei stílussal, ám ez akkoriban nem jelentett semmit a számára. Valójában a középfokú tanulmányai elején kezdett el komolyan foglalkozni a rockzenével. Ekkor alapított egy zenekart néhány osztálytársával, amely meglehetősen népszerű volt az iskola tanulói körében. A Trianon című, a Magyar történelem legnagyobb tragédiáját feldolgozó zenéjük sok pozitív, és negatív kritikát kapott az oktatók részéről.

Az érettségit követően a zenekar feloszlott, hiszen a tagok más- más területen kezdték meg felsőfokú tanulmányaikat.

Azóta 3 zenekart is alapított, ezek közül megemlítette a Druidákat, valamint a Szepesi band-et, amelyet saját gyermekének tart. Ez utóbbi zenekarral decemberben tervezik kiadni a legújabb lemezüket.

Szepesi Richárd, a különböző életeseményeket feldolgozó zenei alkotásai mellett musicaleket is írt, ezek közül a beszélgetés során megemlítette a 12 fényes nap című alkotást, amely az 1956-os októberi forradalmat dolgozza fel. Jelenleg a Zách Klára életét feldolgozó musical munkálatai folynak.

Szepesi Richárd véleménye szerint a 90-es évektől kezdődően, az elektronikus zene megjelenése jelentősen visszavetette a zenei színvonalat. A fent említett évtizedtől kezdve a tapasztalatai szerint a koncertek iránti érdeklődés jelentősen megcsappant.

Szepesi Richárd a beszélgetést egy személyes gondolattal zárta, mi szerint érdemes magunkat minden erősségünkkel, és gyengeségünkkel együtt elfogadni.

A riport végén Bönde Katalin szerkesztő műsorvezető megköszönte a rockzenésznek a beszélgetést, a hallgatóknak pedig a figyelmet, majd lezárta az interjút.

A riport teljes terjedelmében meghallgatható a VGYKE-egyesület Youtube-csatornján.

Pillmann Tünde

Várgesztes 2021. november 25.