Lesek konferencia 2021

 

Lesek konferencia 2021

 

2021. november 20-án került megrendezésre a Vakok és Gyengénlátók Hermina Egyesületének szervezésében a Látássérült Emberek Segédeszköz Konferenciája. Az eseményt természetesen a hatályos járványügyi rendelkezések figyelembevételével szervezték meg.

A programon több olyan alapítvány, és civil szervezet is képviseltette magát, amelyek a látássérült emberek önálló életvitelének megkönnyítése érdekében a különböző segédeszközök honosítását, és forgalmazását végzik. Ezek közül fontosnak tartom megemlíteni az Alkosoft Nonprofit Bt-t, valamint az Informatika a Látássérültekért Alapítványt, amely többek között a Jaws for Windows képernyőolvasó szoftver honosításában jeleskedik. A rendezvény ideje alatt, a látogatóknak lehetőségük volt a fent említett civil szervezetek által forgalmazott eszközök kipróbálására.

A programot a Hobbyrádió élőben közvetítette. Ez elsősorban abban nyilvánult meg, hogy a konferencia ideje alatt, a rádióban péntek esténként futó Gépház című műsor házigazdái a kiállító alapítványok képviselőivel készített interjúkkal kedveskedtek a hallgatóknak. A jelen dokumentum a fent említett közvetítés alapján készült.

Az esemény nyitóbeszédét Farkas Péter, a Vakok és Gyengénlátók Hermina Egyesületének elnöke tartotta meg, aki expozéjában felhívta a figyelmet a hatályos járványügyi szabályok betartásának fontosságára.

Ezt követően elmondta, hogy immár 2013 óta kerül megrendezésre a Látássérült Emberek Segédeszköz Konferenciája, amelynek legfontosabb célja az, hogy az esemény keretein belül találkozzanak egymással a vak, és gyengénlátó személyek részére segédeszközöket honosító, és forgalmazó cégek képviselői, és a fent említett célcsoportok tagjai.

Ezt követően a civil szervezet elnöke kellemes időtöltést kívánt a résztvevőknek, majd megnyitotta a rendezvényt.

A Gépház című műsor házigazdái az első interjút Barát Bernadettel, az MVGYOSZ segédeszközboltjának egyik munkatársával készítették. A fent említett civil szervezet képviselője elmondta, hogy a Lesek konferencián elsősorban olyan eszközöket állítottak ki, amelyeket kizárólag az MVGYOSZ által működtetett segédeszközboltban lehet beszerezni. Ezzel kapcsolatban azonban kiemelte, hogy a személyes vásárlás a hatályos járványügyi szabályok értelmében előzetes időpont egyeztetéshez kötött.

A fentiek figyelembevételével tehát az eszközbeszerzést megelőzően érdemes a bolt.mvgyosz.hu honlapon tájékozódni a segédeszközbolt által forgalmazott termékekről, amelyek az említett oldalon meg is vásárolhatók. Ezzel kapcsolatban fontos tudni, hogy az MVGYOSZ valamely tagegyesületénél tagsági jogviszonnyal rendelkező személyek részére a kiszállítás ingyenes.

A Gépház című műsor következő vendége Dvarieczki Bálint, az Alkosoft Nonprofit BT nevű cég képviselője volt, aki az általuk kiállított segédeszközökkel kapcsolatosan elmondta, hogy elsősorban azokat az eszközöket vonultatták fel a konferencián, amelyek nagy népszerűségnek örvendenek a vásárlók körében. Példaként említette a beszélő karórákat, a nagyítókat, valamint a braille kijelzőket. A fent említett termékekről bővebben tájékozódhatunk az Alkosoft Nonprofit BT weboldalán, a www.alkosoft.hu honlapon. Az  oldalon található webáruházban az említett segédeszközök egy előzetes regisztrációt követően meg is vásárolhatók. Az eszközök beszerzése előtt azonban érdemes elolvasni a Fizetési és szállítási feltételek című dokumentumot.

Dvarieczki Bálint, a riport következő részében kiemelte, hogy az úgynevezett Blackfriday akció keretében a rendezvény ideje alatt, a cég által kiállított segédeszközök 10, 20, illetve 30 százalékos kedvezménnyel vásárolhatók meg.

Az interjú következő részében az Alkosoft Nonprofit BT nevű cég képviselője megemlített néhány, a civil szervezet által nyújtott szolgáltatást, ezek közé tartozik az Erikkancs, illetve a Helma nevet viselő szolgáltatás, amelyek a nyomtatott újságokat, és elektronikus könyveket teszik akadálymentes formában elérhetővé a látássérültek számára. A fent említett szolgáltatásokról bővebben tájékozódhatunk a www.erikkancs.hu, valamint a www.helma.hu honlapokon.

A jövőbeni tervek vonatkozásában Dvarieczki Bálint megemlített egy karórát, amelyet a 2022-es évben kívánnak Magyarországon forgalomba hozni. A karóra az Adél nevet kapta.

A műsor következő interjúja Bieber Máriával, az Együttlátók Alapítvány képviselőjével készült. A fent említett civil szervezet azt tűzte ki célul, hogy a vak, és az éplátású személyek részére közös szabadidős programokat szervezzenek.

A fentieken kívül, a civil szervezet képviselője beszélt az általuk havi rendszerességgel megrendezett játék klubokról is, amelyek általában két részből épülnek fel. Az első rész ideje alatt egy csapatépítő tréning zajlik, ezt követően a résztvevők az MVGYOSZ segédeszközboltjában megvásárolható társasjátékokkal játszanak. A fent említett programok nagy népszerűségnek örvendenek a látássérült sorstársak körében.

A riport utolsó részében Bieber Mária egy általuk elindított kezdeményezésről is beszámolt. Ennek keretében elmondta, hogy a munkatársaival szeretnének tisztelegni Louis Braille francia tudós emléke előtt oly módon, hogy a jövő évben egy, a pontírás feltalálójának életművét feldolgozó levélregény kiadását tervezik, amelyet november 22, és 28  között ingyenesen rendelhetnek meg a vak, és gyengénlátó emberek az alapítvány weboldalán a www.egyuttlatok.hu oldalon.

A Gépház című műsor következő vendége Ócsvári Áron, a Kormányzati Informatikai, és Fejlesztési Ügynökség munkatársa volt. A cég képviselője a riport elején elmondta, hogy az általa vezetett, elsősorban informatikusokból álló szakmai csapat feladata a közszféra oldalainak akadálymentességi szempontból történő ellenőrzése. A szakmai team ezt követően az általa tapasztalt hibák vonatkozásában egy ajánlást ad ki.

Ezután, a kiadott ajánlások alapján a fent említett problémákat az oldalak üzemeltetőinek meg kell oldani.

A műsor következő vendége Péter Gábor, a Videó a vakoknak című projekt egyik megálmodója volt, aki a vele készült riportban elmondta, hogy a projekt ötletét a Be My Eyes nevű szolgáltatás adta, aminek lényege az, hogy a látássérültek részére, az általuk birtokolt okostelefon kameráján keresztül, egy látó önkéntes nyújt segítséget a pénzfelismerésben, a konzervek kiválogatásában, vagy egy elveszett tárgy megtalálásában.

A Videó a vakoknak nevű projekt úgy működik, hogy a látássérült emberek egy webes alkalmazáson keresztül tekinthetik meg a látó önkéntesek által adott részletes leírások alapján a feltöltött videókat. A fent említett leírások a videók lejátszása közben jelennek meg. A videók „narrálása” egy kívánságlista alapján zajlik, melyet a látássérült emberek egy webes alkalmazáson keresztül egészíthetnek ki. A projektről bővebb információk olvashatók a videoavakoknak.hu honlapon.

A műsor utolsó interjúja Farkas Péterrel, a Vakok és Gyengénlátók Hermina Egyesületének elnökével készült, aki elsősorban a konferenciával kapcsolatos legfontosabb tapasztalatokat osztotta meg a hallgatókkal.

Ennek keretében kifejtette, hogy a tavalyi évben, a járványügyi korlátozások nem tették lehetővé a program megrendezését.

Az idei konferenciával kapcsolatosan azonban fontosnak tartotta megemlíteni, hogy minden rekordot megdöntött a látogatók száma. Ez nagy örömet jelentett a szervezők számára.

A riport végén Farkas Péter kiemelte, hogy bíznak abban, hogy a 2022-es évben is lehetővé válik majd a program megtartása.

A közvetítés végén, a Gépház című műsor házigazdái megköszönték mindenkinek a figyelmet, majd lezárták a műsort.

Pillmann Tünde

Várgesztes, 2021. november 23.