Az Itunes alkalmazás használata

 Az Itunes alkalmazás használata

Bevezetés

 A jelen dokumentumban az Itunes nevet viselő alkalmazás használatát mutatom be részletesen. A program lehetővé teszi a számunkra azt, hogy a készülékhez kapott adat/töltőkábel segítségével fájlokat, és mappákat másoljunk át a számítógépről a telefonunkra.

Az alkalmazás ingyenesen használható az iPhone készülékkel rendelkező emberek számára.

Figyelem! Az applikációt Windows 10 operációs rendszer alatt, a Jaws For Windows 2022 képernyőolvasó szoftver használatával teszteltem, ezért a programnak az  Nvda képernyőolvasó szoftverrel történő használatát nem áll módomban a jelen dokumentum keretei között bemutatni.

Írásom következő részében a program beszerzésének mikéntjét mutatom be részletesen.

 

Az Itunes alkalmazás beszerzése

 

Az applikációt a www.ninite.com honlapról tölthetjük le. Az oldalon a h betű nyomkodásával közlekedhetünk a címsorok között. Navigáljunk tehát a fent leírt módszer segítségével a media címsorig, majd lefelé nyíllal keressük meg az Itunes jelölőnégyzetet, és jelöljük be azt a szóköz billentyű megnyomásával.

Fontos megjegyezni, hogy a fenti honlapról a már említett Itunes applikáció mellett számos népszerű programot is letölthetünk. A beszerezni kívánt alkalmazások kiválasztásához járjunk el a fent leírt módon.

Ha végeztünk a letölteni kívánt applikációk kiválasztásával, akkor aktiváljuk a get your ninite lehetőséget az enter billentyű megnyomásával. Ezzel elindul a letöltési folyamat, aminek végét természetesen a képernyőolvasó szoftver is bejelenti.

A programot ezután a next gomb többszöri kiválasztásával telepíthetjük fel a számítógépünkre.

Ha az installációt követően megnyitjuk az applikációt, akkor el kell fogadnunk az alkalmazáshoz tartozó licensz szerződést, amely az elfogadom bomb aktiválásával valósulhat meg.

Ezután a program főablakába jutunk, ahol egy üdvözlő szöveg tárul elénk. Az alkalmazás ekkor rákérdez arra, hogy meg kívánjuk e osztani személyes adatainkat az Apple céggel. Ha ezt nem szeretnénk megtenni, akkor válasszuk a képernyőn felbukkanó lehetőségek közül a nem gombot.

A jelen dokumentum következő részében a program használatának első lépéseit mutatom be részletesen.

Az Alkalmazás használatának első lépései

 

A program használatával kapcsolaltosan fontos megjegyezni, hogy amennyiben nem szeretnénk, hogy az általunk csatlakoztatott eszközt automatikusan szinkronizálja az alkalmazás, akkor ezt kikapcsolhatjuk a Beállítások/ eszközök menüpont alatt az Ipod eszközök szinkronizálásának megakadályozása jelölőnégyzet bejelölésével. Ezután aktiváljuk az ok gombot az enter billentyű megnyomásával.

A programban a fentiek mellett azt is testreszabhatjuk, hogy milyen szisztéma szerint szeretnénk látni az általunk szinkronizált zeneszámokat. Ehhez keressük meg az applikáción belül a könyvtár oldalsávja fanézetet, ahol különböző gombokat találhatunk. Ezek közé tartozik többek között a zene, a tvműsor, és az albumok lehetőség is. Ha a lefelé nyíllal kiválasztottuk a használni kívánt opciót, akkor aktiváljuk azt az enter billentyű megnyomásával.

Írásom következő részében a szinkronizálás folyamatát mutatom be részletesen.

 

A szinkronizálás folyamata

 

Ahhoz, hogy a szinkronizálás folyamatát megkezdhessük, elsőként hozzá kell adnunk a szinkronizálni kívánt fájlokat, és mappákat az Itunes zene könyvtárához. Ehhez a programban nyomjunk egy CTRL + o billentyű kombinációt, amivel lehetőségünk van a művelethez szükséges mappa kiválasztására. Ha a mappa teljes tartalmát szeretnénk szinkronizálni, akkor jelöljük ki az összes létező fájlt a CONTROL + a billentyűkombináció megnyomásával. Ezt követően egy halk, három szólamból álló hangjelzést hallhatunk, ami jelzi számunkra a művelet sikeres lezárásának tényét.

Fontos tudni, hogy ezzel még nem a tényleges szinkronizálási folyamat zárultle, csupán a program hozzá adta az általunk kiválasztott fájlokat az alkalmazás zene könyvtárához.

A művelet megkezdéséhez csatlakoztassuk az általunk birtokolt iPhone készüléket a számítógéphez, majd oldjuk fel az eszközt, és engedélyezzük annak a számítógéphez történő csatlakoztatását. Ezt később a számítógépünkön is engedélyezni kel,ehhez válasszuk a folytatás gombot.

A folyamat 2. lépéseként keressük meg az applikációban az Iphone lehetőséget. Ekkor megváltozik a program kezelőfelülete. A megjelenő képernyőn a készülék oldalsávja fanézetet kell kiválasztanunk, ami az összegzés lapfülön lelhető fel.

Ezt követően a képernyőn felbukkanó lehetőségek közül a zene szinkronizálása jelölőnégyzetet be kell jelölni a szóköz billentyű megnyomásával. Ekkor a program rákérdez, hogy a talált zenéket törölni, vagy szinkronizálni szeretnénk e.

Fontos tudni, hogy a program segítségével csak egy eszközt szinkronizálhatunk. Válasszuk tehát a szinkronizálás/eltávolítás opciót a képernyőn megtalálható opciók közül.

Fontos tudni azt is, hogy a készüléken fellelhető alkalmazások ekkor nem törlődnek a telefonról. Ezután válasszuk a teljes szinkronizálás lehetőséget.

A fentiek mellett természetesen módunk van a készüléken található hangjegyzetek, és  képek szinkronizálására is, ehhez válasszuk a fenti két lehetőség valamelyikét. A tényleges szinkronizálási folyamat megkezdéséhez aktiváljuk a szinkronizálás, és csere opciót. Ekkor a művelet állapotát folyamatosan bejelenti a képernyőolvasó szoftver. A folyamat lezárását egy rövid hanghatás jelzi a számunkra.

A készüléken lévő zeneszámok törléséhez nyomuk meg a delete gombot. Fontos, hogy ne a Shift + delete billentyűkombinációval töröljünk, mert az a számítógépünkről is eltávolítja a zeneszámokat.

A szinkronizált hangfájlok a telefon Zene alkalmazásában hallgathatók meg.

Zárszó

 

Bízom abban, hogy a fenti írásommal nagyban hozzájárultam az Itunes alkalmazás kezelésének elsajátításához.

Kellemes olvasást kívánok:

Pillmann Tünde

Várgesztes, 2022. augusztus 25.