Vendéghang – Beszélgetés Baranyi Judittal

Vendéghang – Beszélgetés Baranyi Judittal 

A jelen dokumentum a Vendéghang című podcast-sorozat 2022. július 22.i adásának rövid összefoglalóját tartalmazza.

A műsor vendége ezúttal Baranyi Judit szerző volt.

Az adásban, a beszélgető partnerek érintették sok más mellett az írónővel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, az általa kedvelt irodalmi műfajokat, valamint a jövőbeni terveket is.

A műsor első részében Baranyi Judit bemutatkozott. Ennek keretében kifejtette, hogy Balatonfenyvesen született, egy meglehetősen kreatív család 3. gyermekeként.

A hölgy, eredeti szakmáját tekintve nőiruha készítő volt, az érettségit követően viszont pedagógusként tanult tovább, a fenti szakmát azonban a gyermekei születése miatt hosszú ideig nem gyakorolta.

Baranyi Judit elmondta azt is, hogy a szabadidejében általában festéssel tölti a napjait. Érdekességként megjegyezte, hogy a leg népszerűbb festményeiből hamarosan kiállítást is rendeznek a szerző jelenlegi lakóhelyén.

A kedvenc irodalmi műfajaival kapcsolatosan Baranyi Judit elmondta, hogy leginkább a sci-fi irodalmat  kedveli, de nem veti meg a meséket, és az ifjúsági regényeket sem.

A műsor következő részében, a szerző egyik legkedveltebb művére, a Szövetséges című kötetre terelődött a szó. A könyvvel kapcsolatosan Baranyi Judit kifejtette, hogy a mű megalkotását elsősorban a személyes élményei, és vágyai ihlették. A regény egyik főszereplőjének karaktere például abból a vágyából született meg, hogy 11 éves korában szeretett volna egy földön kívüli lénnyel találkozni.

Érdekességként azt is megemlítette, hogy a hangoskönyv elkészítése során különböző hangeffekteket is alkalmaztak, különlegessé téve ezzel a Helma Kiadó honlapján is meglehetősen nagy népszerűségnek örvendő irodalmi alkotást.

A jövőbeni tervek vonatkozásában az írónő elmondta, hogy folyamatban van a Szövetséges című regény folytatásának megírása. A jelen dokumentum egy korábbi részében már említett kiállítás miatt azonban ennek megalkotása félbe szakadt. Ám Baranyi Judit aziránti reményét fejezte ki, hogy a téli hónapokban folytatni tudja majd a Szövetséges című regény megírását.

A szerző, az adás következő részében kitért az olvasókkal való kapcsolatára is. Ennek vonatkozásában kifejtette, hogy több irodalmi fórumra is beküldte a fenti bekezdésben említett művet. A visszajelzések többsége pozitív volt.

Az adás utolsó részében Baranyi Judit, és Prek Balázs érdekes szemelvényeket olvasott fel a Szövetséges című regényből.

A műsor végén Dvarieczki Bálint, és Prek Balázs megköszönte a hallgatóknak a figyelmet, majd lezárta a beszélgetést.

Az adás teljes terjedelmében meghallgatható, és letölthető a www.helma.hu/podcastjeink menüpont alatt.

Pillmann Tünde

Várgesztes, 2022. augusztus 2.