Gépház – hangrögzítés 1. rész

 Gépház – hangrögzítés 1. rész

 A jelen dokumentum a Hobbyrádióban péntek esténként futó Gépház című informatikai magazin szeptember 9.i adásában elhangzottak rövid összefoglalóját tartalmazza.

A műsorvezetők ezúttal a hangrögzítés témakörét vették górcső alá, egy 2 részes minisorozat keretében.

A sorozat első részében egy, az iPhone eszközökön akadálymentesen használható diktafon alkalmazást mutattak be, amely az alon mp3 nevet viseli.

Az applikáció segítségével képessé válhatunk mp3, és WAW formátumú hangfájlok rögzítésére, és azoknak egy felhőszolgáltatásba történő feltöltésére is. A diktafon az iPhone XR típusától felfelé képes a sztereó módban történő hangrögzítésre is.

A program angol nyelvű, ám a használatát az alapszintű angoltudással rendelkező felhasználók is könnyen elsajátíthatják.

A fentiek mellett fontos tudni azt is, hogy a szoftver nem ingyenes, a programot 2000 forintért vásárolhatjuk meg.

A diktafont az iPhone eszközök beépített áruházából, az App Store programból tölthetjük le. A beszerzés megkezdéséhez elsőként vízszintes legyintésekkel keressük meg a készülékünk főképernyőjén a fent említett programot, majd aktiváljuk azt 1 egy ujjas dupla koppintással. Ezt követően keressük meg az eszköz alsó részén, közvetlenül a főgomb felett található keresés lapfület, majd a megjelenő szerkesztő mezőbe gépeljük be az alon mp3 kulcsszavakat, és aktiváljuk a keresés gombot.

A kijelzőn megjelenő találatok közül a 3.at kell választanunk. Ha a letöltés gombra kattintunk, akkor elindul a beszerzés folyamata, amelyről természetesen végig tájékoztat minket a Voiceover nevet viselő képernyőolvasó szoftver.

Fontos tudni, hogy az applikáció megvásárlására a beszerzési képernyőn nyílik lehetőségünk.

Ha használni szeretnénk az általunk megvásárolt diktafon alkalmazást, akkor koppintsunk egy újjal duplán a megnyitás gombra. Ekkor egy űrlap tárul elénk, amely azt kéri tőlünk, hogy értékeljük a programot. Amennyiben nem kívánunk élni az eszköz által felkínált lehetőséggel, akkor aktiváljuk a mégsem gombot.

Az applikáció használatát jelentősen megkönnyíti az a tény, hogy a készülék fő gombja felett található a felvétel(Record, a leállítás(stopp), az előző(previous), és a következő felvételre történő ugrást elősegítő Next gomb is.

Egy felvétel rögzítéséhez az iPhone készülékünk főképernyőjén keressük meg a Record gombot, és aktiváljuk azt 1 egy ujjas dupla koppintással. Ekkor egy rövid hangjelzést követően elindul a felvétel. Ha le szeretnénk állítani a felvételt, akkor keressük meg a stop gombot, és aktiváljuk azt. Ezt követően bemondásra kerül az általunk rögzített hangfájl neve, és a rögzítés dátuma is.

A fájl a play gombbal hallgatható vissza.

Amennyiben a felvételt egy felhőszolgáltatásba is fel kívánjuk tölteni, akkor válasszuk a beállítások menüpont alatt megtalálható Send lehetőséget. Az aktiválás hatására megjelenő képernyőn minden szolgáltatáshoz egy jelölőnégyzet tartozik, ezeknek a dupla koppintással történő bejelölésével állíthatjuk be azokat a felhőszolgáltatásokat, amelyekbe fel kívánjuk tölteni az adott hangfájlokat.

A fentieken túl, érdemes még néhány szót ejteni az applikáció Beállításairól. A diktafon számos beállítást kínál a minél hatékonyabb használat érdekében. Ennek keretében testreszabhatjuk sok más mellett a felvétel minőségét, a rögzítés formátumát,  az alapértelmezett felhőszolgáltatást, és itt állíthatjuk be a sztereó módban történő rögzítést is az iPhone XR típusú készülékek esetében.

Az adás hátralévő részében, a műsorvezetők egy hangos bemutató formájában demonstrálták a hallottakat.

Az adás végén a műsorvezetők megköszönték a hallgatóknak a figyelmet, majd lezárták a beszélgetést.

A jelen dokumentum keretei között taglalt Diktafon alkalmazásról szóló adás teljes terjedelmében meghallgatható, és letölthető a gephaz.hobbyradio.hu honlapon, az Archívum menüpont alatt.

Pillmann Tünde

Várgesztes, 2022. szeptember 28.