Lélekbonbonok szeptember – Beszélgetés Tánczos Istvánnal

 Lélekbonbonok szeptember – Beszélgetés Tánczos Istvánnal

A jelen beszámoló a Vakok és Gyengénlátók Szabolcs Szatmár Bereg-Megyei Egyesülete által 2020ban Lélekbonbonok címmel elindított programsorozat szeptember 29.i alkalmán elhangzottak rövid összefoglalóját tartalmazza.

Az eseményt Nemes Nagy Tünde egyesületi elnök nyitotta meg, aki az expozéjában többek között a fent említett rendezvénysorozat ötletének megszületését vázolta a résztvevőknek. Ennek keretében elmondta, hogy a programsorozat 2020ban, a koronavírus járvány kitörése idején indult el azzal a céllal, hogy a vak, és a gyengénlátó emberek testi, lelki feltöltődését elősegítse.

A 2022-es esztendőben a Lélekbonbonok című eseménysorozatnak olyan látássérült emberek a vendégei, akik különleges hobbyval, és életúttal rendelkeznek, ez, az ötlet megálmodóinak véleménye szerint inspiráló lehet a vak, és a gyengénlátó emberek számára.

A szeptember 29-én megrendezett program vendége Tánczos István, az Ismerős arcok nevet viselő zenekar egyik oszlopos tagja volt, aki a beszélgetés keretében vázolta  életének legfontosabb állomásait, részletezte a fent említett formáció kötelékében szerzett élményeit, és a sport iránti szeretetről is mesélt.  

A jelen beszámoló keretei között fontos megemlíteni azt is, hogy az egyesület tagjai egy kis meglepetéssel készültek a vendég részére, aki október 7-én ünnepli 50. születésnapját. Ebből az alkalomból, a Narradívák nevet viselő közösségi klub egy hangos narrációt készített az együttes egyik koncertjén készült képről. Tánczos István, a formáció frontembere meghatódva fogadta az ajándékot.

A program első részében a vendég bemutatkozott. Ennek keretében elmondta, hogy 1972 október 7-én született. Alapfokú tanulmányait a Vakok Általános iskolájában végezte el.

A zene iránt érzett szeretetének kialakulásával kapcsolatosan kifejtette, hogy 7 éves korában, a nagyapja révén került kapcsolatba a szájharmonika nevet viselő hangszerrel, ekkor ébredt benne örök vonzalom a zene iránt.

Később, az általános iskolában ismerkedett meg a szaxofonnal, amire ma is a kedvenc hangszereként tekint.

A zenélés vonatkozásában Tánczos István elmondta, hogy a középfokú tanulmányai idején kezdett komolyan a zenéléssel foglalkozni. Az érettségi után egy rövid ideig Németországban utcazenészként tevékenykedett. 1995-ben megalapította a Stexas nevet viselő formációt. A zenekar hatalmas sikereket ért el mind a külföldi, mind a magyarországi turnéi ideje alatt.

Az Ismerős arcok nevet viselő formációval 2002-ben találkozott, amikor az együttes egyik tagja felkérte őt arra, hogy az abban az esztendőben rögzítésre kerülő albumuk felvételénél működjön közre szaxofonosként. Tánczos István hivatalosan 2011-ben vált az együttes teljes jogú tagjává.

A vendég, az interjú következő részében megemlékezett azokról a zenekarokról is, amelyekben a korábbi években játszott. Ezek közé tartozott a Nisus együttes, a Stexas, és a Big band nevet viselő formáció is.

Tánczos István, a beszélgetés keretében külön kitért a Nélküled című dalra, amely nagy népszerűségnek örvend a hallgatóság körében. A dal 2007ben született, és a közönség iránti hálát fejezi ki. 2010-ben, a Dunaszerdahelyen tevékenykedő focicsapat egy kérést fogalmazott meg az együttes felé, amelyben megfogalmazták az iránti igényüket, hogy a dal a csapat himnuszává válhasson. Ezt követően vált a Nélküled című dal a nemzeti összetartozás egyik jelképévé.

A vendég, az interjú keretében beszélt az iPhone okostelefonokkal kapcsolatos hangos bemutató elkészítésének körülményeiről is. A felvétel 2010-ben készült, Királykékesi Csaba közreműködésével. Ekkor Magyarországon kizárólag korlátozott számban lehetett iPhone készülékhez jutni. A bemutató elkészítésének legfontosabb célja az volt, hogy elősegítse a fent említett okostelefonok használatának elsajátítását a látássérült emberek körében.

A felvételnek köszönhetően egyre több látássérült ember szánta el magát az iPhone készülékek használatára.

Az interjú utolsó részében, Tánczos István a sportolás iránti szeretetről is beszélt. Ennek keretében elmondta, hogy 5 évvel ezelőtt kezdett el sportolni. Eleinte személyi edzőhöz járt, később azonban beszerezte a tréninghez elengedhetetlenül szükséges készülékeket, és ma már saját edzésterv alapján dolgozik.

A beszélgetés végén a résztvevők feltehették az elhangzottakkal kapcsolatos kérdéseiket, majd Nemes-Nagy Tünde egyesületi elnök lezárta a rendezvényt.

Pillmann Tünde

Várgesztes, 2022. szeptember 30.