Gépház – Hogyan kell kitölteni a népszámlálás kérdőívét

 Gépház – Hogyan kell kitölteni a népszámlálás kérdőívét

 A jelen dokumentum a Géphház című informatikai magazin október 7.i adásában elhangzottak alapján készült. A műsorvezetők ezúttal a népszámlálás kérdőívének kitöltését mutatták be a hallgatóknak.

Figyelem! A kérdőív on-line formában történő kitöltésére október 16.ig van lehetőségünk. Azokat, akik a fenti időpontikg az adatszolgáltatási kötelezettségüknek nem tesznek eleget, számlálóbiztosok keresik fel az otthonukban. A kérdőív kitöltése kötelező, a kitöltés megtagadása esetén a KSH bírságot szab ki ránk, amely akár 200000 forintig is terjedhet.

A fentiek mellett azt is érdemes tudni, hogy a látássérült emberek eddigi visszajelzései alapján a kérdőív a leg optimálisabban a Mozilla firefox nevet viselő böngésző program, valamint az NVDA képernyőolvasó szoftver együttes használatával tölthető ki.

A folyamat megkezdéséhez látogassuk meg a belepes.nepszamlalas2022.hu honlapot, ahol meg kell adnunk azt a 12 jegyű belépési kódot, amelyet a népszámláláson való részvételre felkérő levél tartalmaz. Amennyiben a fenti kódot elvesztettük, abban az esetben újat is tudunk igényelni a nepszamlalas2022.hu honlapon. Az igényléshez meg kell adnunk egyérvényes e-mail címet, ahová a honlap üzemeltetői a kódot elküldhetik. Az említett weboldalon lehetőség van arra is, hogy a népszámlálásban résztvevő személy ügyfélkapun keresztül kérvényezze a kód elküldését.

A bejelentkezést követően egy súgó tárul elénk, amely a kérdőív kitöltésének mikéntjéről nyújt részletes tájékoztatást. Ha elolvastuk a fenti útmutatót, akkor a  tovább gomb megnyomásával léphetünk a következő oldalra.

Figyelem! A tovább, a mentés, valamint a vissza gomb a kérdőív minden oldalának tetején megtalálható, így, ha hibát követtünk el a kitöltés során, bár mikor visszaléphetünk az előző oldalra. Ehhez nyomjuk le a control + Home billentyűkombinációt, majd válasszuk a vissza gombot.

Következő lépésként el kell fogadnunk az adatkezelési tájékoztatót, amely egy jelölőnégyzet bejelölésével valósulhat meg.

Ezután a belépési kódhoz tartozó lakcím ellenőrzését kéri tőlünk a rendszer. Ha az oldalon megjelenő cím helyes, akkor az igen választógombot kell bejelölnünk a szóköz billentyűvel. Ha az adatok nem egyeznek meg a rendszer által tárolt adatokkal, akkor a nem opció választását követően módosíthatjuk, vagy kiegészíthetjük a fenti adatokat.

A következő oldalon az adott ingatlanban élő személyek számát kell megadnunk, majd ismét aktiváljuk a tovább gombot.

Ezután a weboldalon egy táblázat jelenik meg, ahol az adott lakásban élő személyek nevét kel megadnunk, majd ismét válasszuk a tovább gombot.

A következő oldalon a lakáskörülményekkel kapcsolatos kérdésekre kel válaszolnunk, úgy mint az ingatlanban található fürdőszobák száma, a digitális eszközök megléte, valamint a lakás fűtésének módja.

Ezeket a ránk leginkább jellemző válaszhoz tartozó jelölőnégyzetek bejelölésével válaszolhatjuk meg.

A következő oldalon az ingatlanban élő személyekre vonatkozó kérdések jelennek meg. Egy listából kiválaszthatjuk annak a személynek a nevét, akinek nevében a kérdőívet ki szeretnénk tölteni. Fontos tudni, hogy a kérdésekre a családtagjaink nevében is válaszolhatunk, ehhez azonban az adottszemély szóbeli meghatalmazása szükséges.

Az ingatlanban élő személyekre vonatkozó kérdések között szerepelnek sok más mellett a vallásra, a fogyatékosságra, a munkavállalásra, és a tanulmányi eredményekre vonatkozó kérdések is.

Fontos tudni, hogy a vallásra, a nemzetiségre, és a fogyatékosságra utaló kérdésekre történő válaszadás nem kötelező. Ha nem szeretnénk válaszolni a fenti kérdésekre, akkor válasszuk a nem kívánok válaszolni opciót.

Ha az összes kérdésre válaszoltunk, lehetőségünk van a KSH által indított nyereményjátékra történő regisztrációra is. A nyereményjáték  keretében a hivatal naponta 5x100000 forint értékű vásárlási utalványt sorsol ki a kérdőív kitöltői között.

A regisztrációhoz egy érvényes e-mail címet, és egy telefonszámot szükséges megadnunk, amin a hivatal dolgozói értesíthetnek bennünket a nyeremény átvételének módjáról.

Az adatok megadását  követően válasszuk a regisztráció gombot.

A kérdőívet az oldal tetején megjelenő beküldöm gombbal lehet véglegesíteni. Ekkor rákérdez a rendszer arra, hogy biztosan be kívánjuk e küldeni a kérdőívet. Ekkor válasszuk az igen lehetőséget, majd aktiváljuk azt az enter gomb megnyomásával.

A műsorvezetők a fentiek mellett szót ejtettek  a honlapon a kérdőív kitöltése közben megjelenő objektumokról. Ezen elsősorban a jelölőnégyzeteket, a választógombokat, valamint az úgynevezett dátum választó listát értjük.

A jelölőnégyzetek, és a választó gombok a szóköz billentyű megnyomásával jelölhetők be.

A dátum választó lista általában a születési dátum megadásakor jelenik meg. A listát az alt + le nyílbillentyűvel aktiválhatjuk, majd a kívánt lehetőség kiválasztása után nyomjuk meg az enter gombot.

A bemutató után, a műsorvezetők megköszönték a figyelmet a hallgatóknak, majd lezárták a beszélgetést.

A műsor teljes terjedelmében meghallgatható, és letölthető a gephaz.hobbyradio.hu honlapon, az archivum menüpont alatt.

Pillmann Tünde

Várgesztes, 2022. október 13.