Almaórák – A Streaming szolgáltatások használata

 

Almaórák – A Streaming szolgáltatások használata

 

A jelen dokumentum a Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Egyesülete által az idei esztendőben Almaórák néven elindított közösségépítő programjának márciusi alkalmán elhangzottak összefoglalóját tartalmazza. Az eseményt a Google Meet konferenciákra optimalizált felületén tartották meg, 14 fő részvételével.

A programot Barkó-Szabó Judit moderátor nyitotta meg, aki a köszöntőjében a programsorozat megszületésének körülményeit ismertette. Ennek keretében kifejtette, hogy az eseménysorozat létrejöttének legfontosabb célja, hogy a vak, és a gyengénlátó emberek számára elősegítse a beszélő okoseszközök használatát.

Ezután a moderátor átadta a szót az egyesület munkatársának, aki a streaming szolgáltatások használatát mutatta be.

Ezzel kapcsolatosan fontos tudni, hogy a látássérült emberek számára a fenti szolgáltatások használata kizárólag egy, az Apple cég által gyártott úgynevezett okosító berendezés segítségével oldható meg. Az eszköz 80000 forintért vásárolható meg. A beszéd, az okosító berendezés beállítások/ kisegítő lehetőségek menüpontjának Voiceover almenüjében kapcsolható be. Ekkor a tv opciót választva megjelennek a televízió által felkínált csatornák, amelyeket egy ujjas dupla koppintással aktiválhatunk. A műsorok hallgatása közben a képernyő tetején megtalálható csúszka segítségével állíthatjuk be a lejátszás hangerejét, és módunk van annak szüneteltetésére is.

A prezentációja 2. részében, az informatikus a Netflix nevet viselő Streaming szolgáltatás használatát ismertette. Ehhez elsőként aktiváljuk az eszközön a fenti opciót, majd válasszunk a megjelenő filmkategóriák közül, amelyek az alábbiak: akció, krimi, dráma, horror, sci-fi, és aktiváljuk azt 1 egy ujjas dupla koppintással. Ezt követően vízszintes legyintésekkel keressük meg a megtekinteni kívánt filmet, és nyissuk meg azt. Ekkor elindul a lejátszás folyamata. Az eszköz alsó szélén található felirat lapfül segítségével beállítható, hogy a Voiceover szóban felolvassa a filmek feliratát.

Az on-line eseményen szóba került a televíziós filmek hangos narrációjának beállításának problematikája is. Ezzel kapcsolatban elhangzott, hogy fontos megtudni, hogy a birtokunkban lévő televízió készülék képes e a digitális adások vételére, ellenkező esetben nem aktiválható a fenti szolgáltatás.

Ezt követően a televíziós szolgáltatónknál érdemes érdeklődni arról is, hogy az eszközön található menüben hol van mód a hangsávok között történő váltásra.

Ezután a résztvevők feltehették az elhangzottakkal kapcsolatos kérdéseiket, majd ismét Barkó-Szabó Judit moderátor vette át a szót, aki az egyesület által a közeljövőben tervezett on-line eseményekkel kapcsolatos tudnivalókat ismertette. Ennek keretében kifejtette, hogy az Alma órák nevet viselő programsorozat áprilisi alkalma április 27.-én kerül majd megtartásra.

A Lélekbonbonok című közösségépítő eseménysorozat következő alkalma április 20-án kerül megrendezésre, aminek vendége a LÁRKE Egyesület elnöke lesz.

A jelen dokumentum előző bekezdésében említett on-line eseményekre a program napján délig, egy e-mail formájában jelentkezhetnek az érdeklődők.

A programokkal kapcsolatos információk ismertetését követően, Barkó-Szabó Judit megköszönte mindenkinek a részvételt, majd lezárta a beszélgetést.

Pillmann Tünde

Várgesztes, 2023. március 28.