Visor – a számítógép beállítása, és egy okostelefonon használható beszélő kamera használata

 

Visor – a számítógép beállítása, és egy okostelefonon használható beszélő kamera használata

 

A jelen dokumentum az Alkosoft Nonprofit BT által Visor néven elindított podcast sorozat 3. adásában elhangzottak rövid összefoglalóját tartalmazza. Az adás állandó műsorvezetője, Görcsi Krisztián, ezúttal a számítógép testreszabásának módjával, valamint egy okostelefonon használható beszélő kamerával ismertette meg a hallgatókat.

A számítógép testreszabásának megkezdéséhez elengedhetetlen, hogy telepítsük az eszközünkre az NVDA nevet viselő képernyőolvasó szoftvert, amely végig vezet minket a beállítások elvégzésének folyamatán. Ehhez a letöltések mappában keressük meg az általunk korábban beszerzett képernyőolvasó szoftver telepítő fájlját, majd nyissuk meg azt egy enter billentyűvel. Ezt követően lépjünk a telepítő ablakába, majd fogadjuk el a licencszerződést a szóköz billentyű megnyomásával. Következő lépésként nyomjunk entert a Telepítés gombra. Az installáció befejeztét követően aktiváljuk a befejezés gombot. A gép újraindulása után, a képernyőolvasó szoftver engedélyt kér arra, hogy parancsikont hozhasson létre az asztalon, valamint a startmenüben. Ha engedélyezni szeretnénk a fenti műveleteket, jelöljük be az opciókhoz tartozó jelölőnégyzeteket. Ha végeztünk a képernyőolvasó szoftver testreszabásával, akkor válasszuk az ok gombot.

Ahhoz, hogy a számítógépünket a képernyőolvasók számára optimálisan tudjuk használni, be kell aktiválnunk a telepített Windows rendszert. Ehhez érdemes szakember segítségét kérni.

A fenti művelet elvégzését követően, kapcsoljuk ki a felhasználói fiókok felügyeletét, amely azt szabályozza, hogy mely programok végezhetnek módosításokat a számítógépünkön. Ehhez lépjünk a vezérlőpult alkalmazás felhasználói fiókok felügyelete menüpontra, és aktiváljuk azt az Enter billentyű megnyomásával, végül a Tab billentyűvel lépjünk a felügyelet szabályozására szolgáló csúszkára, és állítsuk azt a 0 értékre, majd válasszuk az alkalmaz lehetőséget, és az ok gombot.

2. lépésként aktiváljuk a Vezérlőpult alkalmazás hang kategóriáját, és a Control+ Tab billentyűkombinációval lépjünk a hangséma lapfülre. Ezután kutassuk fel a hang lejátszása a rendszer elindulása után jelölőnégyzetet, és nyomjuk meg a szóköz billentyűt, végül válasszuk az ok gombot.  A beállítást követően a gép elindulásakor minden esetben hangjelzést ad a rendszer a látássérült felhasználók részére.

Ezt követően, az előző bekezdésben említett kategóriában lépjünk a kommunikáció lapfülre, ahol többek között beállíthatjuk, hogy a számítógép hangjait a képernyőolvasóéhoz képest halkabban játssza e le a rendszer. Ha nem szeretnénk a fenti műveletet, akkor válasszuk a soha lehetőséget, és nyomjunk Entert az Ok gombra.

Következő lépésként az Energiagazdálkodási lehetőségek kategórián belül válasszuk a főkapcsoló lehetőségeit, majd az el nem érhető beállítások opciót. Itt vegyük ki a jelölést a rendszer gyors indítása ajánlott jelölőnégyzetből, majd nyomjunk Entert az Ok gombra. A fenti beállítás ugyanis hatással van a képernyőolvasó szoftver működésére.

Ezt követően ismét keressük meg a Vezérlő pultban az Energiagazdálkodási lehetőségek kategóriát, majd válasszuk a Teljesítmény lapfület, és jelöljük be a Legjobb teljesítmény lehetőséget, végül válasszuk az Alkalmaz gombot.

A következő lépésben lehetőségünk van az asztal testreszabására. Ehhez a Windows + i billentyűkombinációval lépjünk be a gépház alkalmazásba, majd aktiváljuk a rendszer lehetőséget, ezen belül pedig a testreszabás gombot. A megjelenő ablakban lehetőségünk van többek között a vezérlőpultnak, valamint a felhasználói fájloknak egy parancsikon formájában az asztalra történő kihelyezésére. Ehhez jelöljük be a fent említett opciókhoz tartozó jelölőnégyzeteket a Szóköz billentyű megnyomásával. Ezután lépjünk az Ok gombra.

Következő lépésként szabjuk testre a számítógépünkön megtalálható fájlkezelőt. Ehhez a Vezérlőpult alkalmazásban aktiváljuk a fájlkezelő lehetőséget. Ezután lépjünk az Ez a gép opcióra, és a nyílbillentyűkkel lépjünk a jelenleg használt nézetre, végül a felbukkanó lehetőségek közül válasszuk a lista opciót.

A fenti kategórián belül természetesen módunk van más elemek testreszabására is. Többek között bekapcsolhatjuk a menüelemek megjelenítését, az ismert fájlok kiterjesztésének , a különböző ikonoknak, végül, de nem utolsó sorban az állapotsor megjelenítésének lehetőségét, ehhez az  of üzenetet hallva kapcsoljuk be azokat a Szóköz gomb megnyomásával.

Az adás 2. részében Görcsi Krisztián műsorvezető egy okostelefonra letölthető beszélő kamera alkalmazást mutatott be a hallgatóknak, amely a Seeing AI nevet viseli. A letöltéshez keressük meg az App Store alkalmazásban a keresés lapfület, majd a megjelenő szerkesztőmezőbe írjuk be a Seeing AI kulcsszavakat, végül aktiváljuk a keresés gombot. A beszerzés megkezdéséhez válasszuk az első megjelenő találat mellett fellelhető Letöltés opciót. A letöltés folyamatáról természetesen szóban is tájékoztat minket a készülék beépített képernyőolvasó szoftvere a Voiceover.

A program első megnyitását követően tájékoztatást kapunk a szoftveren belül fellelhető funkciók működéséről. Ennek végeztével válasszuk az ok gombot.

Ezután Görcsi Krisztián a legismertebb funkciókat ismertette.

A Világ csatorna választásával egy általunk rögzített útvonalon elnavigál minket a rendszer.

A dokumentumok felolvasásához válasszuk a dokumentum csatornát. Ezután készítsünk képet a felismertetni kívánt dokumentumról a kép készítése gomb aktiválásával. Végül egy rövid folyamat keretében a rendszer felismeri a dokumentumban fellelhető szöveges információkat, amiket a vizsgálat gomb megnyomásával olvastathatunk fel.

A fénymérő funkcióval megtekinthetjük, hogy látó családtagjaink a lakás melyik részében felejtették égve a villanyt. Ehhez válasszuk a fénymérő opciót, és forgassuk a készülékünk kameráját a kívánt irányba. Fontos tudni, hogy minél magasabb a telefon által kiadott hangjelzés, annál több a fény az adott helyiségben.

Egy boltban vásárolt termék felismertetéséhez válasszuk a termék opciót, majd tegyük az adott terméket a telefon kamerája alá, ekkor a készülék felolvassa az által felismert termékinformációkat.

A hangosbemutatót követően Görcsi Krisztián megköszönte mindenkinek a figyelmet, majd elköszönt  hallgatóktól.

A podcastadás teljes terjedelmében meghallgatható az Alkosoft Nonprofit BT youtube-csatornáján, valamint az ismert podcast szolgáltatóknál.

Pillmann Tünde

Várgesztes, 2023. március 15.