Visor – A Windows 10 rendszer telepítése

 

Visor – A Windows 10 rendszer telepítése

 

A jelen dokumentum az Alkosoft Nonprofit Bt által Visor néven elindított podcastsorozat 2. alkalmán elhangzottak rövid összefoglalóját tartalmazza. Az adás állandó műsorvezetője, Görcsi Krisztián ezúttal a Windows 10 nevet viselő operációs rendszer telepítésének mikéntjét mutatta be a hallgatóságnak. A látássérült felhasználóknak érdemes a fent említett operációs rendszert telepíteni, mivel kizárólag ehhez a rendszerhez érhető el a beszédtámogatás.

Az adás keretében Görcsi Krisztián többek között elmondta, hogy az installációt megelőzően érdemes néhány óvintézkedést megtenni az adatvesztés elkerülése érdekében. Elsőként készítsünk biztonsági másolatot a számítógépünk merevlemezén megtalálható fontos dokumentumokról.

2. lépésként egy látó családtag, vagy egy informatikus szakember segítségével derítsük ki, hogy a számítógépünk melyik billentyűjével hívható elő az úgynevezett Boot menü, amely azt szabályozza, hogy az operációs rendszer egy külső adathordozóról, vagy a winchesterről töltődjön -e be. A fent említett menü általában az F8, az F2, az f12, vagy az F10 billentyűk valamelyikével hívható be.

Fontos, hogy a telepítés folyamatának megkezdésekor kizárólag az az adathordozó legyen csatlakoztatva a számítógépünkhöz, amelyen a Windows 10 operációs rendszer telepítőfájlja található. Ezután hívjuk be az előző bekezdésben említett Boot menüt, és nyomjuk le a lenyílat, majd üssünk entert. Ezután érdemes negyed órát várni, amig a számítógépünk újraindul.

Ezt követően, a Controll + Windows + Enter billentyűkombináció megnyomásával indítsuk el a Narrátor nevet viselő képernyőolvasó szoftvert, amely végig vezet minket a telepítés teljes folyamatán. Fontos tudni, hogy a fent említett szoftver a magyar feliratot angol kiejtéssel olvassa fel.

A Narrátor elindítását követően, az Alt + Tab billentyűkombináció megnyomásával lépjünk a telepítőfájl ablakába, majd válasszuk a telepítés opciót. A megjelenő képernyőn kiválaszthatjuk a telepítés nyelvét, az alkalmazandó pénznem formátumot, valamint a dátumot, és az időt, illetve a beviteli módot is. Ezt követően válasszuk a tovább gombot.

A következő képernyőn megadhatjuk a rendelkezésünkre álló termékkulcsot. Ha nem rendelkezünk termékkulccsal, akkor a nincs termékkulcsom opciót kell választanunk, ezt követően ismét lépjünk a tovább gombra, és aktiváljuk azt az Enter billentyűvel.

A megjelenő képernyőn megadhatjuk, hogy a Windows 10 operációs rendszer melyik fajtáját kívánjuk telepíteni. Otthoni használat esetén, válasszuk a Home opciót. Ezt követően ismét aktiváljuk a Tovább gombot.

Ezután fogadjuk el a Licensz szerződést a szóköz gomb megnyomásával, majd lépjünk ismét a tovább gombra.

A következő képernyőn eldönthetjük, hogy meg kívánjuk e tartani a számítógép merevlemezén meglévő adatokat. Tiszta telepítés esetén, válasszuk a nem lehetőséget. Ekkor figyelmeztet bennünket a rendszer arra, hogy a merevlemezen lévő partíciók törlődnek, és a rajta lévő adatok elvesznek. A megjelenő opciók közül válasszuk a törlés lehetőséget.

Ezt követően a számítógépünk merevlemezén létre kell hoznunk egy új partíciót. Ehhez válasszuk az Új opciót. A létrehozást követően a Narrátor felolvassa a partíció nevét, és annak méretét. A tovább lépéshez válasszuk a tovább gombot.

Ekkor megkezdődik a Windows fájlok másolása, és a rendszer telepítése. Ezzel kapcsolatosan fontos tudni, hogy az installáció ideje alatt a számítógép többször újraindul. A folyamat lefutásának ideje a számítógépben lévő SSD méretétől függ.

A telepítést követően érdemes egy internetkábelt csatlakoztatni a számítógéphez. A telepítés megkezdését követően érdemes hosszabb ideig várni a Narrátor nevet viselő képernyőolvasó szoftver elindításával, amely ezúttal már a magyar Szabolcs hangon fog szólni hozzánk. Ekkor néhány dolgot még meg kel adnunk a telepítés befejezéséhez. Elsőként ki kell választanunk azt az országot, ahol a számítógépet használjuk, itt a Magyarország opciót kell választanunk, majd aktiváljuk az igen gombot.

A következő képernyőn válasszuk ki az alkalmazni kívánt billentyűzetet, itt érdemes a magyar opciót bejelölni, majd ismét aktiváljuk az igen lehetőséget.

Ezután figyelmeztet minket a rendszer arra, hogy a korábban megadott beállítások elmentéséig nem érdemes kikapcsolni a számítógépet, amely ezt követően újraindul. Ekkor ismét aktiválnunk kell a Narrátor nevet viselő képernyőolvasó szoftvert.

Következő lépésként bejelentkezhetünk a korábban létrehozott Microsoft fiókunkba. Ehhez meg kell adni a fiókhoz tartozó felhasználó nevet, és jelszót. A fentiek mellett lehetőségünk van egy 6 jegyű pin-kód beállítására is, amit az Új pin-kód lehetőséggel adhatunk meg. A Microsoft fiókba történő bejelentkezés elsősorban az úgynevezett felhőszolgáltatások használatát teszi lehetővé a felhasználók számára.

A következő képernyőn beállíthatjuk, hogy meg kívánjuk e adni a fejlesztők részére a tartózkodási helyünkkel kapcsolatos információkat, valamint szeretnénk e személyre szabott hirdetéseket kapni. Itt minden opció esetében válasszuk a nem lehetőséget, majd lépjünk az ok gombra, és aktiváljuk azt az Enter billentyűvel.

A következő képernyőn figyelmeztet minket a rendszer arra, hogy a fent megadott beállítások elmentéséig ne kapcsoljuk ki a számítógépet. Az újraindulást követően, érdemes beállítani, hogy a rendszer indulásakor automatikusan lejátszódjon egy rövid hangjelzés. Ehhez válasszuk a vezérlő pult hang kategóriájának hangséma ablakát, majd lépjünk a hang lejátszása  rendszer indulásakor jelölőnégyzetre, és jelöljük be azt egy szóköz billentyűvel. Ezzel elkészültünk a Windows 10 operációs rendszerének telepítésével.

A fentiek hangos formában történő demonstrációját követően Görcsi Krisztián műsorvezető megköszönte mindenkinek a figyelmet, majd elköszönt a hallgatóktól.

A teljes adás meghallgatható az Alkosoft Nonprofit BT Youtube- csatornáján, és az ismert Podcast szolgáltatóknál.

Pillmann Tünde

Várgesztes, 2023. március 8.