Blindshell 2 alapok 1. rész

 Blindshell 2 alapok 1. rész

 A jelen dokumentum a VOSZ smart nevet viselő Youtube-csatornán, a Blindshell 2 fantázianevű okostelefon használatának bemutatása céljából indult videósorozat első részében elhangzottak rövid összefoglalóját tartalmazza. A műsorvezető a fent említett videóban bemutatta a Blindshell 2 okostelefon kezelőfelületét, a készülékhez kapott útmutató használatának módját, és a fontosabb beállítások elvégzésének lehetőségét is.

A telefont kifejezetten a látássérült felhasználók részére fejlesztették ki. Az eszköz a rajta található nyomógombokkal, és hangutasításokkal is vezérelhető. A készüléken a vak, és a gyengénlátó emberek által leggyakrabban használt alkalmazások is helyet kaptak. Az eszköz belső kapacitása 16 GB ami további 128 GB memóriával bővíthető.

A készülék tartozékai közül érdemes megemlíteni az USBC töltő kábelt, és a hozzá kapható töltőfejet, valamint a mikrofonos fejhallgatót.

A fentieken kívül a telefonhoz jár 3 db MFC címke is, ami az azonos tapintású tárgyak beazonosítására szolgál.

Az eszköz fizikai felépítése: a készülék hátulján egy védőfólia található meg, ami védi a telefont a mechanikai sérülésektől. A védőfólia alatt lelhető fel a hangszóró, alatta pedig az eszköz kijelzője kapott helyet. A képernyő alatt található meg a fizikai billentyűzet, aminek a bal felső gombja egy úgynevezett Akció gomb, ezzel az eszközre vonatkozó legfontosabb információk hallgathatók meg. Ezek közé tartozik sok más mellett az akkumulátor töltöttségi szintje, az értesítések száma, valamint a pontos idő is. Az eszköz jobb felső gombjával visszaolvastathatók az utoljára elhangzott információk.

A bal felső Akciógomb alatti billentyűvel lehetőségünk van a hívások fogadására, egy parancs, vagy egy beállítás jóváhagyására, valamint az eszköz menürendszerébe való belépésre is. A mellette található gomb a menüből történő kilépésre, és a beérkező hívások elutasítására szolgál.

A készülék közepén fellelhető két hosszú vonal elsősorban a menüben történő navigálásra használható. Ez alatt található meg az alfanumerikus billentyűzet, ami a betűk, a számok, és a szimbólumok beírását segíti elő. A kamera alatt kapott helyet az SOS gomb, ami baj esetén egy előre definiált kontakt felhívására alkalmas. Alatta található egy hosszú vonal, aminek a felső részével a hangerő növelését, az alsó részével pedig a hangerő csökkentését valósíthatjuk meg.

A telefon hátulján lelhető fel a kamera, amivel kiváló minőségű fényképeket készíthetünk. Az eszköz jobb oldalán található gombbal a kedvenceket hívhatjuk elő, ezen kívül kezdeményezhetjük a hangutasításoknak az eszközre történő definiálását is.

A telefon bekapcsolásához nyomjuk meg hosszan a Vissza gombot. Ezt követően egy hangjelzést hallunk, ami jelzi számunkra a készülék bekapcsolásának tényét. Ezután megszólal a beépített képernyőolvasó szoftver.

Az eszköz menürendszerébe a Menü gombbal léphetünk be, az elemek között pedig a navigációs billentyűkkel közlekedhetünk.

Fontosabb beállítások: A pontos idő szinkronizálását a Beállítások / dátum és idő/ Időzóna elemen belül kezdeményezhetjük. Itt a felbukkanó lehetőségek közül az utc+1 opciót kell választanunk.

Egy vezeték nélküli hálózathoz való csatlakozáshoz lépjünk a Beállítások/hálózatok/wi-fi menüpontra, majd aktiváljuk azt. Ezután a képernyőn felbukkan az elérhető wi-fi hálózatok listája. A lehetőségek közül a navigációs billentyűk segítségével válasszuk ki azt az elérési pontot, amihez csatlakozni szeretnénk, majd nyomjuk meg az Ok gombot. A csatlakozáshoz a numerikus billentyűzet segítségével szükség esetén írjuk be a jelszót, majd újra nyomjuk meg az Ok gombot.

Billentyűzár beállítása: a billentyűzár aktiválásához a készülék alfanumerikus billentyűzetén nyomjuk meg hosszan a csillag gombot. Ekkor lezár az eszköz képernyője. Ha alapértelmezetten nincs beállítva a fizikai billentyűzár, akkor lépjünk a Beállítások/Billentyűzet menüpontjára, és válasszunk a képernyőn felbukkanó lehetőségek közül. Optimális esetben a manuális billentyűzár elemet érdemes aktiválni az Ok gomb megnyomásával.

A telefon használati útmutatójának kezelése: elsőként nyissuk meg a fent említett kiadványt, majd válasszuk ki azt a témakört, amiben böngészni szeretnénk, és nyomjuk meg az ok gombot. Az útmutatóból való kilépéshez aktiváljuk a Vissza gombot.

A hangosbemutatót követően Csák Attila műsorvezető megköszönte mindenkinek a figyelmet, majd lezárta az adást.

A műsor teljes terjedelmében meghallgatható a VOSZ Smart nevet viselő Youtube-csatornán. Pillmann Tünde

Várgesztes, 2023. október 2.