Órabemutató 3. rész

 

Órabemutató 3. rész

A jelen dokumentum a Visor című podcastsorozat október 25.i alkalmán elhangzottak rövid összefoglalóját tartalmazza, amiben Görcsi Krisztián műsorvezető folytatta az Alkosoft Nonprofit BT nevet viselő cégnél kapható órák bemutatását. Előtte azonban kitért a fent említett vállalat által havi rendszerességgel kibocsájtott internetes rádiócsomagra, ami a www.alkosoft.hu honlapról tölthető le, a Terméktámogatás menüpont alatt.

A beszerzést követően egy ZIP kiterjesztésű fájlt kapunk, amelyet a Kicsomagolás Internet rádió.zip menüpont választásával csomagolhatunk ki. A fájlokat pedig bármilyen zenelejátszóval lejátszhatjuk.

A rövid kitérő után a műsorvezető ismét két, a látássérült emberek részére kifejlesztett órát mutatott be.

Braille óra: a készülék egy fém szíjjal van ellátva. Az eszköz kismutatója az órát, a nagymutatója pedig a percet mutatja meg a számunkra. A készüléken a 12 órát egy háromszög jelzi, míg a 3, a 6, és a 9 óránál két pont jelenik meg. A perceket egy pont jelzi. A pontos időt az óra üveglapján található mélyedés felnyitását követően állíthatjuk be. Az eszköz elemmel működik, aminek a cseréjét az órás végzi el.

Léna, az első magyarul beszélő ifjúsági karóra: a készüléket elsősorban látássérült gyerekek részére fejlesztették ki. Az eszköz pontos idejének beállítása egy , a braille táblák használata során megszokott pontozó, vagy egy tollbetét segítségével történik. A készüléken két gomb lelhető fel, amelyek közül a felső a pontos idő, és a dátum lekérdezésére, míg a második az eszköz analóg részének beállítására szolgál. Az óra elemmel működik, aminek a cseréje egy órás segítségével történik, amihez szükséges az eszközhöz kapott rajzot is magunkkal vinni, ellenkező esetben a felhasználót jelentős mértékű anyagi kár érheti.

A hangosbemutató után, Görcsi Krisztián műsorvezető megköszönte mindenkinek a figyelmet, majd elköszönt a hallgatóktól.

A műsor teljes terjedelmében meghallgatható az Alkosoft Nonprofit BT Youtube-csatornáján, valamint az ismert podcastszolgáltatóknál.

Pillmann Tünde

Várgesztes, 2023. október 25.