Órabemutató 1. rész

 

Órabemutató 1. rész

 

A jelen dokumentum az Alkosoft Nonprofit BT által Visor néven elindított podcastsorozat legutóbbi adásában elhangzottak rövid összefoglalóját tartalmazza, amiben Görcsi Krisztián műsorvezető bemutatott két, a fent említett cég által forgalmazott órát, amelyeket kifejezetten látássérült emberek számára fejlesztettek ki.

Debóra – az első magyarul beszélő, és tapintható asztali óra: a készülék dobozát egy mágnes lap fedi le, aminek eltávolítását követően kinyitható a doboz, és láthatóvá válik annak tartalma. Az órához jár egy úgynevezett ébresztő fej is, ami lehetővé teszi számunkra a csendes ébresztést. Ehhez csatlakoztassuk a rezgőfejet a hozzá kapott kábel segítségével a készülékhez, majd állítsuk be az ébresztés időpontját, és helyezzük az órát a párnánk alá. A beállított időpontban rezgéssel ébreszt fel minket a készülék, így más nem ébred fel a zajra.

Az óra 2 db AAA ceruzaelemmel működtethető. A készülék legfontosabb funkciói közé tartozik sok más mellett a pontos idő bejelentése, a hangerő beállításának lehetősége, a dátum bemondása, a csendes ébresztő funkció, valamint az óránkénti jelzőhang beállítása.

A pontos időt az óra fedőlapjának eltávolítását követően állíthatjuk be, a készülékben található két tárcsa segítségével.

Braille zsebóra: a készülék egy mágneses fedőlappal rendelkezik. Az óra elemének cseréjét az órás végzi. A fenti művelethez elengedhetetlen a készülékhez kapott rajz megléte, ellenkező esetben az elemcsere során az óra károsodhat. Ha a készüléken található gombot megnyomjuk, akkor lehetővé válik a pontos idő beállítása. A kismutató az órát, míg a nagy a percet mutatja meg a számunkra. Az óra beállítását követően lehajthatjuk a készülék fedőlapját. Az idő múlását az óra halk ketyegéssel jelzi a számunkra.

A bemutatót követően Görcsi Krisztián műsorvezető megköszönte mindenkinek a figyelmet, és lezárta az adást.

A műsor teljes terjedelmében meghallgatható az ismert podcast-szolgáltatóknál.

Pillmann Tünde

Várgesztes, 2023. október 11.