Álláspont – Beszélgetés Mészáros Ágnessel, és Házi Tamással

 2022. április 22-én, a Rákosmente televízió Álláspont című műsorának vendégei a VGYKE Egyesület képviselői: Mészáros Ágnes alelnök, és Házi Tamás, a Foglalkoztatás 2020 nevet viselő projekt szakmai vezetője voltak.

A beszélgetés során érintették többek között az egyesület működésének mikéntjét, valamint a már említett Foglalkoztatás 2020 című projekttel kapcsolatos tudnivalókat is.

A műsor első részében az egyesület alelnöke bemutatta a civil szervezet tevékenységét, és az általa biztosított szolgáltatásokat.

Az egyesület legfontosabb célkitűzései közé tartozik a vak, és a gyengénlátó emberek összetartása, a tagtoborzás, és a látássérültek érdekeinek védelme.

A civil szervezet által biztosított legfontosabb szolgáltatások közül Mészáros Ágnes megemlítette az on-line segédeszköz boltot, a támogató szolgálatot, a Közösség lámpásai nevet viselő mentori hálózatot, az ügyintézéshez kapcsolódó dokumentumok kitöltését, valamint az ügyfélszolgálatot.

A fentiek mellett fontos megjegyezni, hogy az egyesület kötelékében egy pszichológus, és egy gyógypedagógus munkatárs segíti a vak, és a gyengénlátó embereket a látás elvesztéséhez kapcsolódó traumák feldolgozásában.

A fentiek mellett Mészáros Ágnes említést tett a Rákosmentén működő civil szervezők tevékenységeiről is. Ennek keretében elmondta, hogy az egyesület munkatársai egyaránt szerveznek on-line, és személyes részvételen alapuló közösségi programokat is, amelyek meglehetősen népszerűek a látássérült sorstársak körében.

A műsor 2. részében, a beszélgető partnerek a látássérült emberek munkavállalással kapcsolatos lehetőségeit vették górcső alá.

Ezzel kapcsolatosan Házi Tamás, a Foglalkoztatás 2020 nevű projekt vezetője említést tett arról, hogy a látássérült embereknek nagyon behatároltak a lehetőségei a munkavállalás területén. Ennek ellenére számos olyan munkakör van, amelyeket a vak emberek is el tudnak látni. Példaként említette a számítógéppel végezhető munkákat, és a masszőri tevékenységet is.

A fentiekkel kapcsolatosan kifejtette, hogy az egyesület munkatársai készítettek egy 50 oldalas kiadványt, amely azokat a munkaköröket tartalmazza, amelyek ellátására a látássérült emberek is képesek lehetnek.

A projekt keretében az egyesület munkatársai 2020-ban 10 embernek segítettek a nyílt munkaerőpiacon való elhelyezkedésben. A fenti tevékenységek a testhezálló munkakörök megkeresésében, valamint az önéletrajz, és a motivációs levél elkészítésében való segítségnyújtást foglalta magában.

 

Ezzel párhuzamosan szemléletformáló programokat is szerveztek a nyílt munkaerőpiac szereplői részére, aminek keretében a munkaadók megismerhették a látássérültségből adódó nehézségeket, és megoldási alternatívákat is hallhattak a fenti problémák kezelésére. E mellett ismereteket szerezhettek a vak, és a gyengénlátó emberek által használt képernyőolvasó, és nagyító szoftverekről is.

A projekt során az egyesület munkatársai azt tapasztalták, hogy a munkaadók részéről érzékelhető egyfajta nyitottság a fogyatékossággal élő munkavállalók foglalkoztatására, ám sok munkáltató még mindig óckodik attól, hogy látássérült embereket foglalkoztasson, ezért folytatni kívánják a szemléletformáló tevékenységeiket.

Az egyesület munkatársai egyúttal említést tettek az óvodákba, és általános iskolákba szervezett szemléletformáló programokról is. Ennek keretében a tanulók megismerkedhetnek többek között a fehérbottal, és a vakvezetőkutyával való közlekedésre, és az okoseszközök használatával is.

Mészáros Ágnes az adás keretében külön kitért a vakvezető kutyával történő közlekedéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókra.

Ennek vonatkozásában kifejtette, hogy a kutya nem GPS, azaz a látássérült gazdának ismernie kell az általa leggyakrabban látogatott útvonalakat. Az állat kizárólag az akadályok kikerülésében, és a különböző objektumok megkeresésében nyújt segítséget. Példaként említette többek között a liftet, és a buszmegállót is.

A beszélgetés végén a műsorvezető megköszönte Mészáros Ágnesnek, és Házi Tamásnak a beszélgetést, majd elköszönt a nézőktől.

Az adás teljes terjedelmében meghallgatható a VGYKE Egyesület Youtube-csatornáján.

Pillmann Tünde

Várgesztes, 2022. július 29.