Szemléletformáló program a Herman Ottó Általános Iskolában

 Szemléletformáló program a Herman Ottó Általános Iskolában

 Egyesületünk, az alapszabályában foglalt céloknak megfelelően, szívesen vesz részt a megye oktatási intézményei által szervezett nyári napközis táborokon. Ennek keretében szemléletformáló programokkal színesítjük a gyerekek élményeit.

Így történt ez az idei évben is.

Egyesületünk 2022. július 4.én, hétfőn szemléletformáló programot tartott a Tatabányai Hermann Ottó általános iskolában. A rendezvényen egyesületünket 8 fő képviselte.

Az esemény előzményeként, az alapfokú oktatási intézmény vezetője felvette a kapcsolatot Nagyné Papp Edit egyesületi elnökkel, aminek keretében felkérte a fent említett civil szervezetet a szemléletformáló program megtartására. Az Elnök Asszony örömmel fogadta a felkérést.

Ezt követően lezajlott az érzékenyítő csoport részére a személyre szabott feladatok kiosztása, és a rendezvény helyszínére történő utazás módjának megbeszélése.

A kitűzött napon, 2022. július 4.én, a civil szervezet képviselői megérkeztek a program helyszínére, a Herman Ottó Általános Iskolába, ahol a terem előkészítését követően, megkezdődött a tényleges program.

Az esemény első részében Nagyné Papp Edit egyesületi elnök átfogó ismereteket adott át a résztvevő diákoknak, és tanárainak, amelyek elsősorban a látássérülés fogalmára, a vakvezetőkutyával való közlekedésre, valamint a segítségnyújtás megfelelő formáira terjedtek ki.

A program második részében a gyermekek játékos formában 4 állomáson ismerkedhettek meg a látássérült emberek mindennapi nehézségeivel,  a fehér bottal történő közlekedéssel, a beszélő számítógép, és okostelefon használatával, valamint a Braille írással. A gyakorlatot némileg megnehezítette az a körülmény, hogy a diákok a szemük letakarásával vettek részt a feladatok megoldásában.

Ezt követően a tanulók feltehették az elhangzottakkal kapcsolatosan felmerült kérdéseiket, amelyek elsősorban a pénzfelismerés mikéntjére, valamint az iPhone készülék beépített asszisztensének működésére terjedtek ki.

A programot követően, a résztvevő diákok, és tanáraik visszajelzést adtak az érzékenyítő csoport felé a rendezvény lebonyolításának vonatkozásában. A visszajelzések mindegyike pozitív volt.

Köszönjük a a tábor szervezőinek,  hogy lehetőséget biztosítottak számunkra a rendezvény megtartására.

Pillmann Tünde

Várgesztes, 2022. július 7.