Vendéghang – beszélgetés Ivanics Ferenccel

 Vendéghang – beszélgetés Ivanics Ferenccel

2022. június 24-én lezajlott a Vendéghang című podcast sorozat következő adása, aminek vendége Ivanics Ferenc író volt.

A műsor első részében az előadó röviden bemutatkozott. Ennek keretében Ivanics Ferenc többek között elmondta, hogy Balatonkenesén látta meg a napvilágot, ezért a tó iránti szeretete töretlen. Egyúttal a vendég az iránti sajnálatát fejezte ki, hogy a munkával kapcsolatos kötelezettségei máshová szólították, ezért csak ritkán van lehetősége arra, hogy ellátogasson a szülőhelyére.

Erre reflektálva Dvarieczki Bálint műsorvezető kifejtette, hogy maga is a Balatonról származik, ezért teljes mértékben képes azonosulni Ivanics Ferencnek a Balatont méltató gondolataival.

Az előadó, a fentieken kívül elmondta, hogy pedagógus végzettséggel rendelkezik. A diplomája megszerzését követően, egy meglehetősen nehéz szakasz érkezett el az életében. Ekkor kezdett el sci-fi novellákat írni, így szeretett volna elmenekülni a nehézségek elől.

Ivanics Ferenc Egyúttal az iránti sajnálatát is kifejezte, hogy az életének jelenlegi szakaszában nem nyílik lehetősége az írói pályafutásának folytatására, tekintettel arra, hogy a feleségével nemrégiben létrehoztak egy egyesületet, aminek a vezetésével őt bízták meg, így a fenti tevékenység tölti ki a mindennapjait.

A vendég, a kedvenc irodalmi műveivel kapcsolatosan elmondta, hogy leginkább a sci-fi novellákat kedveli, de nem veti meg a verseket, és az ifjúsági regényeket sem. A művei karaktereit általában a hozzá közel álló személyekről mintázza meg.

Az előadó, a műsor keretén belül a HELMA kiadónál megjelent két általa elkészített novellás kötetet említett meg.

A Lunáris depresszió című könyv azt az érdekes kérdést veti fel, hogy van e rajtunk kívül más civilizáció a világegyetemben.

A programunk célja című kötet megírását egy alapvetően ateista irodalmi mű elolvasása ihlette. A kötet a földi élet megjelenésének kérdésére keresi a választ.

A fentiek mellett a vendég említést tett a Like című novelláról is, amely a fiatalok információ hiányból adódó tévedéseire kívánja felhívni a figyelmet.

A jövőbeni tervekkel kapcsolatosan Ivanics Ferenc elmondta, hogy a legfontosabb célja egy új novelláskötet megalkotása, ám ennek a jelen dokumentum elején már említett okok miatt nem tud eleget tenni.

A beszélgetést követően Dvarieczki Bálint, és Prek Balázs műsorvezetők megköszönték a hallgatóknak a figyelmet, majd lezárták a beszélgetést.

A műsor teljes terjedelmében meghallgatható a helma.hu/podcastjaink menüpont alatt.

Pillmann Tünde

Várgesztes, 2022. július 20.