Úti beszámoló a 2022. július klubnapon

 Úti beszámoló

2022. július 11-én, hétfőn, egyesületünk szervezésében egy különleges klubnap zajlott le Tatabányán, a Millenium-parkban található Sportirodában. Az eseményen 12 fő vett részt.

A program elején Nagyné Papp Edit egyesületi elnök köszöntötte a megjelenteket, majd átadta a szót az esemény főszereplőjének, Puskás Antalnak, aki az országos kéktúra útvonal teljesítésével kapcsolatos élményeit vázolta a hallgatóság részére.

Mielőtt azonban a jelen dokumentumban az úti beszámolóra kitérnék, fontosnak tartom, hogy néhány mondatban említést tegyek a kéktúrával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról.

Az országos kéktúrát hazánk leghosszabb túraútvonalaként tartják számon.

Az úgynevezett kéktúrázás napjainkban meglehetősen nagy népszerűségnek örvend a természetjárók körében. Ezt a kéktúra honlapján megjelent adat is bizonyítja, amely szerint évente 15000 ember indul el a fent említett útvonal teljesítésének szándékával.

Az útvonal karbantartását a Természetjáró Szövetség végzi 1961 óta.

A fentiek mellett fontos említést tenni arról is, hogy a Magyarország északi tájait felölelő kéktúrán kívül létezik még a Rockenbauer Pál, és a Dél-Alföldi kéktúra útvonal is. A fent említett három szakaszt együttesen kékkörnek nevezik.

Írásom 2. részében a dokumentum elején már említett úti beszámolóval kapcsolatos legfontosabb információkat ismertetem röviden.

Puskás Antal sorstársunk, az előadása elején többek között elmondta, hogy erdész családból származik, így a természet iránti szeretetét az édesapjától örökölte, aki az egyik közös kirándulásuk alkalmával egy botot is faragott a fia számára. A sorstársunk a prezentációjában kifejtette azt is, hogy a fent említett eszköz segítségével teljesítette az országos kéktúra útvonalat, amiért a kirándulás végén jelképesen köszönetet mondott elhunyt édesapjának.

Az előadó a prezentációjában fontosnak tartotta megemlíteni azt is, hogy a túra teljesítéséhez komoly segítségre volt szüksége. Egy ismerősének ötlete alapján hirdetést adott fel az egyik legnépszerűbb közösségi oldalon, amelyben segítőtársat keresett az országos kéktúra útvonal teljesítéséhez.

A hirdetésre számtalan pozitív válasz érkezett.

Puskás Antal, a beszámolójában elmondta, hogy a látássérülésére való tekintettel az útvonalat úgynevezett felvezetők segítségével járta le, akik a túra során fellépő esetleges veszélyhelyzetekre figyelmeztették őt. Ezek magukban foglalták a szemmagasságban belógó bokrokat, és faágakat, valamint az úthibákat is.

Az előadó, a prezentációjában, a segítői közül kiemelt egy 9 esztendős, autizmussal küszködő fiatalembert, aki hatalmas segítséget nyújtott a részére a kirándulás időtartama alatt. Puskás Antal elmondása szerint, a fiú jelenleg középiskolai tanulmányait folytatja, az ország egyik leghíresebb gimnáziumában.

A beszámolója következő részében, az előadó részletesen ismertette az országos kéktúra útvonal legfontosabb állomásait, valamint az ott szerzett élményeit.

Puskás Antal a beszámolójában az iránti örömét fejezte ki, hogy az útvonal teljesítése során lehetősége volt számos népművészeti alkotással testközelből megismerkedni. E mellett sok kulináris élménnyel is gazdagabb lett.

Útja során olyan hírességekkel is találkozott, mint Miklósa Erika operaénekesnő, aki útitársaival együtt a hétvégi házában megvendégelte őt.

A kirándulás végén lehetősége volt egy szentmisén való részvételre is. A szertartás végén megérinthette a Szentkoronát, ami szintén maradandó élményt jelentett a számára.

A beszámoló végén, a résztvevők feltehették Puskás Antal sorstársunknak az elhangzottak kapcsán felmerült kérdéseiket, majd Nagyné Papp Edit egyesületi elnök lezárta a beszélgetést.

A Kéktúrával kapcsolatos információk forrása: www.kektura.hu.

Pillmann Tünde

Várgesztes, 2022. július 13.