A DEKSZ program használata 2. rész

 A Deksz program használata 2. rész

 A jelen dokumentum az Alkosoft Nonprofit BT által Visor néven elindított podcastsorozat november 15.i adásában elhangzottak rövid összefoglalóját tartalmazza, amiben Görcsi Krisztián folytatta a Deksz nevet viselő program használatának bemutatását.

Az adás első részében a műsorvezető a könyvek konvertálását mutatta be, ami a Codex nevű szoftver segítségével történik. Sajnos a program letöltésének módjáról nincs érdemi információm, ám, aki el szeretné kérni a fent említett alkalmazást, az megteheti a krisztian@alko-soft.hu e-mail címen keresztül.

Első lépésként telepítsük fel az előző bekezdésben taglalt applikációt, ehhez a megnyitást követően el kell fogadnunk a szoftverhez tartozó licenszszerződést az I Agree gomb választásával.

Ezután  jelöljük ki azt a mappát, ahová installálni kívánjuk az általunk beszerzett programot, majd nyomjuk meg a Next gombot.

Utolsó lépésként aktiváljuk a Setup lehetőséget. A telepítés lezárását követően nyomjunk Entert a Finish gombon állva.

Az adás második részében a hangoskönyvek txt formátumba történő átalakításának módszere került terítékre. Ehhez a szoftver megnyitását követően válasszuk az Add file opciót. Ennek hatására egy tallózó ablak tárul elénk, aminek segítségével kiválaszthatjuk a konvertálni kívánt dokumentumot. Ezután válasszuk ki a kimeneti formátumot, majd aktiváljuk a Convert lehetőséget.

Ezzel kapcsolatosan azonban érdemes tudni, hogy a képernyőolvasó szoftverek számára a txt formátum a leg ideálisabb, ezért a programban a kimeneti formátumok közül a plantext elemet kell választani, ami a fenti formátumnak felel meg.

A művelet elvégzése után az applikáció E-books mappájában megjelenik az adott könyv.

A műsor utolsó részében Görcsi Krisztián az elektronikus könyvek mp3 formátumba történő konvertálását mutatta be. Ez a Deksz nevet viselő applikáció segítségével valósulhat meg. A művelet elvégzéséhez első lépésként nyissuk meg a fent említett programot, majd a Megnyitás lehetőség választásával, vagy a Control + o billentyűkombinációval tallózzuk be a konvertálni kívánt dokumentumot. Ezután a menüben a beállítások elem választásával megadhatjuk a könyv címét, annak formátumát, és a darabolási egységet is, majd aktiváljuk az Ok gombot.

Az mp3 formátumba történő konvertálást az F5 billentyű megnyomásával kezdeményezhetjük. A megjelenő párbeszédpanelen megadhatjuk a kimeneti fájl helyét, és annak nevét, ezután aktiváljuk a Convert gombot. A művelet, a fájl hosszától függően több percig is eltarthat. Az mp3 formátumba átalakított könyvet a Deksz program mp3 mappájában találhatjuk meg.

A hangosbemutató után Görcsi Krisztián műsorvezető megköszönte mindenkinek a figyelmet, majd elköszönt a hallgatóktól.

Az adás teljes terjedelmében meghallgatható az Alkosoft Nonprofit BT Youtube-csatornáján, és az ismert podcast szolgáltatóknál.

Pillmann Tünde

Várgesztes, 2023. november 15.