A Jaws 2024 telepítése és a legfrissebb újdonságai

 

A Jaws 2024 telepítése, és legfrissebb újdonságai

 

A jelen dokumentum az Alkosoft Nonprofit BT által Visor néven elindított podcastsorozat november 1.i adásában elhangzottak rövid összefoglalóját tartalmazza, amiben Görcsi Krisztián műsorvezető ezúttal a Jaws for Windows nevet viselő képernyőolvasó szoftver 2024-es főverziójának telepítésével, és a szoftver legfrissebb újdonságaival ismertette meg a hallgatókat.

Az adás első részében a fent említett program letöltése került terítékre.

Ehhez egy, a számítógépünkön fellelhető böngésző program segítségével látogassuk meg a www.infoalap.hu hunlapot. Ezután lépjünk a letöltések menü elemre, majd nyissuk ki azt az Enter billentyű megnyomásával. Ezután keressük meg a szoftverek  menüpontot, és aktiváljuk azt. Következő lépésként kutassuk fel a weboldalon azt a programot, amit le szeretnénk tölteni, majd nyomjuk meg az Enter billentyűt. Ekkor megkezdődik az applikáció beszerzése. A letöltés folyamatáról természetesen végig tájékoztat minket a számítógépünkre telepített képernyőolvasó.

Az adás második részében Görcsi Krisztián a fent említett program telepítésének módját ismertette. Ezzel kapcsolatosan azonban érdemes tudni, hogy a Jaws for Windows telepítője már nem rendelkezik beszédtámogatással, így kizárólag egy másik képernyőolvasóval, vagy egy látó családtag segítségével installálhatjuk a programot.

Ehhez nyissuk meg a Letöltések mappában a fent említett alkalmazást. Ekkor megjelenik a telepíteni kívánt program licenc szerződése, amit az Elfogad jelölőnégyzet bejelölésével acceptálhatunk. Ezután a Tab billentyűvel lépjünk a Telepítés gombra, ezzel megkezdődik az installáció folyamata, aminek előrehaladását egy kattogó hang jelzi. A telepítést követően érdemes újraindítani a számítógépet.

A program telepítésének másik módszere az, hogy a Súgó menüpontban megkeressük a Frissítések kezelése lehetőséget, és erre Entert nyomunk. Ekkor a program felkutatja a legfrissebb verziót, és ajánlatot tesz annak a számítógépre való feltelepítésére is. Ekkor jelöljük be a fenti lehetőséghez tartozó jelölőnégyzetet a Szóköz billentyűvel, majd lépjünk a Telepítés gombra, ezzel megkezdődik az installáció folyamata.

Lehetőségünk van a szoftverhez tartozó korábbi beállítások átmozgatására is. Ehhez jelöljük be a Korábbi beállítások átmozgatása opciót, így nem szükséges minden egyes beállítást újra elvégeznünk. A szoftver a korábban megszokott módon fog működni.

A műsor utolsó részében Görcsi Krisztián a Licensz frissítését, és a licensz-kód igénylésének módját vázolta a hallgatók részére.

A licensz frissítéséhez az Insert + j billentyű kombináció segítségével hívjuk be a Jaws for Windows képernyőolvasó szoftver helyimenüjét, és válasszuk a Súgó almenüt. Itt keressük meg a Licensz almenüt, ezen belül pedig az Aktiválás frissítése opciót. A felbukkanó párbeszédpanelen válasszuk az internetes aktiválás elemet. Ekkor megjelenik a rendszer által generált licensz-kód. Ezt követően a Tab billentyűvel lépjünk a Tovább gombra. Kisvártatva értesít minket a rendszer arról, hogy az aktiválás sikeres volt. Ezután válasszuk a Befejezés gombot.

A licenszhez kapcsolódó információka a Jaws for Windows képernyőolvasó szoftver Súgó/Névjegy menüpontjából érhetjük el. A fenti opció megnyitása után kapcsoljuk be a Jaws kurzort a – billentyű megnyomásával, és a fel nyíl segítségével olvassuk el az ablakban megjelenő információkat. A Jaws kurzort a + billentyűvel kapcsolhatjuk ki.

A licenszkód igényléséhez ismét látogassuk meg a www.infoalap.hu honlapot. A betöltődő oldalon keressük meg a Licensz igénylése hivatkozást, és nyissuk meg azt az Enter billentyű megnyomásával. Ekkor egy űrlap tárul elénk, amin meg kell adnunk a személyes adatainkat, az e-mail címünket, és azt is, hogy jogi, vagy magánszemélyként kívánjuk e igényelni a kódot. A kitöltést követően lépjünk a Küldés gombra, és aktiváljuk azt.

Néhány napon belül, az általunk megadott e-mail címre elküldésre kerül az igényelt kód.

A hangosbemutató után Görcsi Krisztián megköszönte mindenkinek a figyelmet, majd elköszönt a hallgatóktól.

Az adás teljes terjedelmében meghallgatható az Alkosoft Nonprofit BT Youtube-csatornáján, és az ismert podcast-szolgáltatóknál.

Pillmann Tünde

Várgesztes, 2023. november 1.