Blindshell 2 alapok 5. rész

 Blindshell 2 alapok 5. rész

 A jelen dokumentum a Siketvakok Országos Egyesülete által a Blindshell 2 nevet viselő okostelefon használatának bemutatására indított videósorozat ötödik részében elhangzottak rövid összefoglalóját tartalmazza, amiben a műsorvezető a fent említett készülék külső billentyűzettel való használatának módját ismertette meg a hallgatókkal. Ezzel kapcsolatosan Csák Attila kifejtette, hogy az eszköz képes egyfajta mini computerként viselkedni, azaz a telefon külső billentyűzettel is kezelhető.

Az adás első részében a műsorvezető a billentyűk legfontosabb funkcióit ismertette.

Hosszabb szövegek felolvastatásához nyomjuk meg a Control gombot. A szöveg lebetűztetéséhez nyomjuk meg az ALT billentyűt. A beírt karakterek megerősítéséhez nyomjuk le a Control + Enter billentyűkombinációt. A karakterek beírása közben az új sor beviteléhez nyomjuk meg az Enter billentyűt. A billentyűzeten az F1 gomb a csillagnak, míg az F2 a kettőskereszt gombnak felel meg.

A bal oldali Akciógomb funkcióit a Helyimenü billentyűvel hívhatjuk elő. Ha a fenti gombot lenyomjuk, akkor lehetőségünk van a szövegben való mozgás módjának megváltoztatására, azaz meghatározhatjuk azt, hogy karakterenként, vagy szavanként kívánunk - e mozogni a dokumentumban.

Az adás második részében Csák Attila az e-mail üzenetek írásának mikéntjét, illetve egy, a telefonunk névjegyzékében szereplő kontakt felhívásának módját mutatta be az érdeklődők számára. E-mail üzenet írásához a nyílbillentyűkkel keressük meg az e-mail üzenetek írása lehetőséget, és nyomjuk meg az Enter billentyűt. Ezt követően adjuk meg az elektronikus levél címzettjét, az üzenet tárgyát, és a levél tartalmát, majd aktiváljuk a Küldés gombot.

Egy  kimenő hívás kezdeményezéséhez a nyílbillentyűk segítségével keressük meg azt a kontaktot, akit fel szeretnénk hívni, majd aktiváljuk a Hívás gombot. A hívás megszakításához nyomjuk meg az Escape billentyűt. Ha egy beérkező hívásra válaszolni szeretnénk, akkor nyomjuk meg az Enter gombot.

A műsor harmadik részében Csák Attila a fájloknak az eszközre történő másolásának módját ismertette. Első lépésként a készülékhez kapott töltőkábel segítségével csatlakoztassuk a készüléket a birtokunkban lévő számítógéphez. Ezután keressük meg azokat a fájlokat, amelyeket az eszközre szeretnénk másolni, majd egy fájlkezelő segítségével nyissuk meg a készüléket, és a Control + v billentyűkombinációval másoljuk azokat a telefonra.

A műsor utolsó részében Csák Attila az alkalmazások letöltésének menetét mutatta be. Ehhez a készüléken a nyílbillentyűk segítségével keressük meg az Alkalmazáslista lehetőséget, majd válasszunk a rendszer által felkínált kategóriák közül. A letöltés egy úgynevezett telepítőcsomag formájában történik. Az installáció során az összes letöltött alkalmazást telepíti a rendszer az eszközre.

A hangosbemutató után a műsorvezető megköszönte mindenkinek a figyelmet, majd lezárta az adást.

A műsor teljes terjedelmében meghallgatható a Siketvakok Országos Egyesületének Youtube-csatornáján.

Pillmann Tünde

Várgesztes, 2023. november 3.