On-line előadások: Hangos betűk Selmeczi Tiborral 2.

Beszámoló hangos betűk Selmeczi Tiborral 2.

 

2021. május 3-án lezajlott a Fény Alapítvány által, Hangos betűk Selmeczi Tiborral címmel elindított online esemény sorozat 2. alkalma.

A koronavírus-járvány okán bevezetett korlátozó intézkedések miatt, a műsor a fent említett civil szervezet Facebook-oldalán volt követhető az érdeklődők számára.

A programsorozat első sorban azzal a céllal jött létre, hogy elősegítse a látássérültek lelki feltöltődését.

A beszámolóm elején fontosnak tartom megjegyezni, hogy a program néhány perces késéssel indult, a műsorvezető számítógépén fellépett technikai hibák miatt.

A rendezvény első részében Selmeczi Tibor humorista, az előző alkalomhoz hasonlóan, a házassággal kapcsolatos humoros történeteket osztott meg a hallgatósággal.

Ezt követően meghallgathattuk néhány népszerű vers humoros átiratát, Selmeczi Tibor tolmácsolásában.

A program utolsó részében, a műsorvezető ismét szemelvényeket olvasott fel Nyári Krisztián így szerettek ők című könyvéből. Ennek keretében elsőként Szendrey Júlia szomorú sorsával ismerkedhettünk meg, aki Petőfi halála után ismét férjhez ment. Érdekességként fontos megjegyezni, hogy a költő ezt korábban megjövendölte a Szeptember végén című népszerű költeményében.

Szendrey Júlia 18 éves korában ismerkedett meg Petőfi Sándorral, majd 2 évvel később házasságot kötöttek.

Az 1848-49-es forradalom idején, Petőfi Bem apó seregében szolgált. Ezzel kapcsolatban érdemes tudni, hogy a költő eladta a lovát, hogy az ebből szerzett pénzt hazaküldje a családjának. Bem apó ezért hadbíróság elé akarta őt állítani.

Petőfi a Segesvári csatában vesztette életét.

Júlia évekkel később elfogadta Horváth Árpád professzor házassági ajánlatát. A közvélemény nem nézte jó szemmel a házasságukat, mivel úgy vélték, hogy az asszony meggyalázta Petőfi emlékét. Szendrei Júlia nem volt szerencsés a 2. házasságával, mivel a férje folyamatosan verte, és megcsalta őt.

Évek múltán az asszony megelégelte a házassága okozta szenvedéseket, és elvált a professzortól. Szendrey Júlia 39 éves korában, tüdőrákban vesztette életét. A temetésére csak Zoltán fia ment el.

A következő felolvasott szemelvény Jókai Mór, és Nagy Bella szerelmét foglalta össze. Jókai idős korában ismerkedett meg Nagy Bellával, aki 18 éves korában látogatta meg az írót azzal a kéréssel, hogy szerezzen neki helyet egy híres színházban, ahol Jókai darabjait játszották.

Hamarosan az író, és a színésznő között több volt mentori kapcsolatnál. Jókai eleinte igyekezett eltitkolni a családja előtt a botrányos kapcsolatot.

2 éve tartott a viszonyuk, amikor az író Füreden megkérte a színésznő kezét. Nagy Bella azonnal elfogadta a lánykérést. Jókai titokban vette el a híres színésznőt. 5 évig éltek együtt boldog házasságban. Az író 1904-ben halt meg. Végrendeletében mindent ifjú özvegyére hagyott. Bella nem ment férjhez Jókai halála után.

A humorista a fenti szemelvények felolvasását követően megköszönte a hallgatóságnak a részvételt.

Pillmann Tünde

Várgesztes, 2021. május 11.