On-line előadások: Home-office-ban a látássérültek - beszámoló

 

Home-office-ban a látássérültek 1

 

2021. május 10-én a Vakok és Gyengénlátók Közép- Magyarországi Egyesületének szervezésében lezajlott a „Home-Office-ban a látássérütek” címmel elindított programsorozat 1. alkalma.

A koronavírus-járvány okán bevezetett korlátozó intézkedések miatt,  a műsor a fent említett civil szervezet facebook-oldalán, és Youtube- csatornáján volt követhető az érdeklődők számára.

A beszélgetésen az egyesület vezetősége, és Miks-Rédai Csaba vett részt.

A műsorvezető a bevezetőjében elmondta, hogy a rendezvény sorozat elindításának legfontosabb célja az egyesület által végzett tevékenységek bemutatása, valamint a különböző megküzdési stratégiák ismertetése volt.

Ezután Fodor Ágnes elnök vette át a szót, aki a beszédében elmondta, hogy az elmúlt 1 év során számos nehézséggel kellett megküzdenie az egyesület dolgozóinak. Ennek kapcsán kifejtette, hogy a legnagyobb problémát az újonnan kifejlesztett kommunikációs platformok használatának elsajátítása jelentette.

Az elnök asszony pozitívumként említette azt a tényt, hogy a civil szervezet dolgozói könnyen áthidalták az említett problémát.

A home-office pozitív hatásai kapcsán Fodor Ágnes kifejtette, hogy lényeges a jó gyakorlatokat terjeszteni a munkaadók körében. Az otthoni munkavégzés tekintetében ugyanis véleménye szerint a látássérültek az elmúlt 1 év során olyan pozitív gyakorlatokra tettek szert, amelyek a későbbiekben jó hatással lehetnek a nyílt munkaerőpiacon történő elhelyezkedésük vonatkozásában. Végül, de nem utolsó sorban, a fent említett téma kapcsán elmondta, hogy az egyesület vezetősége a jövőben a fent említett jó gyakorlatok összegyűjtését tervezi.

Ezt követően Mészáros Ágnes alelnök vette át a szót, aki a beszédében kifejtette, hogy a tavalyi évben bevezetett korlátozó intézkedések miatt szükségessé vált a civil szervezet munkájának az online térbe történő átszervezése, annak érdekében, hogy az egyesület a továbbiakban is fennmaradhasson.

Ez természetesen plusz feladatokat jelentett az intézmény dolgozói számára, hiszen az elnökségi üléseket, a belső képzéseket, és a team megbeszéléseket a különböző kommunikációs platformokon keresztül kellett lebonyolítani. Ehhez azonban elengedhetetlen volt a fent említett platformok használatának elsajátítása.

A beszélgetés keretein belül természetesen szóba került az akadálymentesítés témája is.

A fenti témakőr vonatkozásában Leány Ferenc elnökségi tag elmondta, hogy az elmúlt évben, az akadálymentesítéssel kapcsolatos egyeztetések átkerültek az online térbe.

Leány Ferenc, a beszédében többek között beszámolt arról, hogy jelenleg is zajlik Budapesten a Blaha Lujza tér felújítása. Ezzel kapcsolatosan az intézmény dolgozói naponta folytatnak egyeztetéseket a BKV nevet viselő vállalat munkatársaival.

A honlapok akadálymentesítésének vonatkozásában az egyesület munkatársa elmondta, hogy a járvány jelentősen átalakította a látássérült személyek bevásárlási szokásait, különös tekintettel az internetes vásárlásra. Ennek elengedhetetlen feltétele az internetes oldalak használhatósága, a rendelkezésre álló képernyőolvasó szoftverek segítségével.

Véleménye szerint fontos lenne a bevásárló központok vezetői részére egy szemléletformáló programsorozat keretében a honlapok akadálymentesítésének szükségességét vázolni.

Ezt követően Kollárszki Boglárka, az egyesület pszichológusa kapott szót, aki többek között elmondta, hogy az egyesület által biztosított többi szolgáltatáshoz hasonlóan, a pszichológiai tanácsadást is szükséges volt áthelyezni az online térbe. A pszichológus nő a járvány negatív hatásai között említette azt a tényt, hogy a hosszú karantén ideje alatt drasztikusan megnövekedett a segítségkérés céljából hozzá forduló látássérült személyek száma.

A beszélgetés során természetesen szóba került a munka, és a magánélet összeegyeztethetőségének kérdésköre is. Ennek keretén belül Mészáros Ágnes alelnök, egy személyes példán keresztül ismertette a fenti témakőrrel kapcsolatos tapasztalatait.

Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy számára a gyermeke által, az otthoni tanulás során használt Classroom nevet viselő kommunikációs platform elsajátítása volt a legnehezebb feladat. Erre elsősorban azért volt szükség, hogy a fia részére segítséget nyújthasson a kapott házi feladat elkészítése során.

A pályázatok vonatkozásában az alelnök asszony kifejtette, hogy 2021. április 29-én lezajlott a civil szervezet által Szülő-Példa-Érték címmel útjára indított programsorozat záró rendezvénye. A fenti műsorral behatóbban foglalkoztam a „Beszámoló Szülő-Példa-Érték” című dokumentumban.

A fenti témakőr kapcsán Mészáros Ágnes kiemelte, hogy a kiírt pályázatok nyomon követése elsősorban az egyesület civil szervezőinek feladata.

A civil szervezet berkein belül jelenleg számos projekt fut. Mészáros Ágnes a fontosabbak között említette többek között a foglalkoztatás 2021 című projektet.

A beszélgetés utolsó részében az egyesület jövőbeni tervei kerültek szóba. Ennek keretében a munkatársak kifejtették, hogy reményeik szerint a Fehérbot nemzetközi napját már az egyesületi tagok személyes részvételével tudják megtartani. A fent említett rendezvényt Zuglóban, a Vakok kertjében kívánják lebonyolítani, természetesen a járványügyi korlátozások figyelembevétele mellett.

A civil szervezet a nyár folyamán tervezi megtartani rendes évi közgyűlését, amelynek előkészítése jelenleg is zajlik.

Az egyesület munkatársai egyetértettek abban, hogy a látássérültek számára kiemelkedő fontosságú a koronavírus elleni védőoltás felvétele, tekintettel arra, hogy a fenti állapot számos betegséggel társulhat. A civilszervezet dolgozói példaként említették a cukorbetegséget.

A műsorvezető a rendezvény zárása ként külön felhívta a hallgatók figyelmét arra, hogy érdemes nyomon követni az egyesület tevékenységét a civil szervezet hírlevelében, facebook-oldalán, honlapján, és Yputube csatornáján.

Ezt követően Miks -Rédai Csaba lezárta a beszélgetést.

A 2021. május 10-én lezajlott beszélgetés teljes terjedelemben meghallgatható az alábbi linkre kattintva: https://www.youtube.com/watch?v=EnDgQzLis5k

Pillmann Tünde

Várgesztes, 2021. május 12.

Megjegyzések