On-line előadások: Lélekbonbonok 9. A kovászról

 

Beszámoló Lélekbonbonok 9. A kovászról

 

2021. május 13-án került megrendezésre a Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei egyesületének szervezésében a Lélekbonbonok című programsorozat 9. alkalma.

A koronavírus-járvány okán kihirdetett veszélyhelyzet miatt, az előadás on-line formában került megtartásra, a Google Meet nevet viselő kommunikációs platformon keresztül.

A program elején, az esemény házigazdája, Barkó-Szabó Judit köszöntötte a résztvevőket, majd átadta a szót Nemes-Nagy Tündének, az egyesület elnökének.

A civil szervezet vezetője, a beszédében kifejtette, hogy a fent említett eseménysorozat életre hívásának legfontosabb célja a látássérült sorstársak lelki feltöltődésének elősegítése volt. A koronavírus-járvány okán bevezetett korlátozó intézkedések ugyanis negatív hatással vannak az emberek lelki egészségére, tekintettel arra, hogy a karantén ideje alatt nem találkozhatnak a számukra fontos személyekkel. .

A korábbi alkalmakra utalva, Nemes-Nagy Tünde elnök kifejtette, hogy a Lélekbonbonok című programsorozat keretein belül eddig 7 online, és egy személyes részvételen alapuló előadás került megtartásra.

Ezt követően, az elnök asszony átadta a szót Némethné Berta Edinának, aki a rendezvény keretein belül a kovászról tartott előadást.

Az előadó a prezentációja első részében elmondta, hogy tavaly márciusban, a koronavírus-járvány első hullámának kitörése idején került kapcsolatba a kovásszal.

Berta Edina, az előadásában a kovászt egy háziállathoz hasonlította, aki naponta több órás gondoskodást igényel.

Az előadó elmondta, hogy a kovász elkészítésének folyamatát Szabadfi Szabolcstól , közismertebb nevén Szabi péktől tanulta meg, aki online előadások formájában mondta el a fenti  folyamat lépésről lépésre történő elsajátításához elengedhetetlen információkat. Ezeket természetesen vizuálisan is prezentálta az érdeklődők számára.

Bertha Edina mindenkinek azt tanácsolja, hogy nézze végig a fent említett online előadássorozatot, mert ennek keretében ingyen elsajátíthatja a kovászkészítés fortélyait.

Az előadó a prezentációja következő részében a kovász történetét ismertette az érdeklődők részére.

Ennek keretében elmondta, hogy a kovász feltalálása az egyiptomiakhoz köthető.

A 17. században a kovászos kenyér elsősorban a vagyonos emberek kiváltsága volt.

A prezentációja következő részében Némethné Berta Edina a kenyérsütés, és az úgynevezett kovászetetés folyamatát ismertette a résztvevők számára vizuális, és verbális formában, Németh Tamás zenész aktív közreműködésével.

Az előadást követően, ismét Nemes- Nagy Tünde vette át a szót, aki elmondta, hogy az egyesület által szervezett klubnapok keretében lehetősége volt az előadó által, a kovász felhasználásával elkészített ételeket megkóstolni. Elmondása szerint, a fent említett ételek meglehetősen ízletesek voltak.

A rendezvény végén, a gasztronómia témaköréhez kapcsolódva Nemes- Nagy tünde elnök kifejtette, hogy a civilszervezet a tavalyi évben meghirdette a Karanténszakácskönyv című pályázatot. Ennek keretében elsősorban látássérült személyek által írt recepteket vártak, amelyeket összegyűjtöttek, és könyv formájában kiadtak. . A fent említett kiadvány többek között nyomtatásos, Braille írásos, és hangoskönyv formátumban érhető el.

Az idei évben, a nagy sikerre való tekintettel, ismét meghirdették a fent említett pályázatot. A recepteket a latasserultek@vakegy.hu e-mail címre várják.

Az eseménysorozat végén, a résztvevők feltehették az elhangzottakkal kapcsolatosan felmerülő kérdéseiket, majd Barkó- Szabó Judit, az esemény házigazdája lezárta a programot.

Pillmann Tünde

Várgesztes, 2021. május 17.